Filmek a hangulatodra szabva

Daybreakers - A vámpírok kora

Már az ötvenes évek óta tudjuk, hogy a legjobb horrorok és sci-fik mindig az akkori kor problémáira tudtak reflektálni újszerű tálalásban, és a Daybreakers – A vámpírok kora hű követője ennek a hagyománynak.

A Penge első részében Stephen Dorff karaktere arról álmodozott, hogy a vámpírok ne rejtőzködjenek az emberek között, inkább uralkodjanak rajtuk.
 
Víziója a Daybreakersben vált valóra. A Spierig-tesók utópiamozija ugyanis egy olyan társadalmat mutat be, melyben egy vírus következtében a vámpírok elszaporodtak, és szép lassan kiirtották/vérszívóvá változtatták az emberiség nagy részét. A túlélők kisebb csoportokban rejtőzködnek, vagy nem önkéntes véradóként szép lassan lecsapolják őket különféle, a Mátrix egyes jeleneteit erősen megidéző gépekkel. A vér hiánycikké válik, az éhező Drakulák pedig szép lassan átváltoznak rémisztő kannibál-vámpírokká. A társadalmat csak művér előállításával lehet megmenteni, de még senki se találta meg ehhez a működő receptet.
 
A világkép igencsak eredeti, és szerencsére a fő konfliktus tálalása nem szájbarágósan mutatja be a komoly mondanivalót. Spierigék nagyon okosan egy sci-fi/horror kereteibe ágyazva üzenik nekünk, hogy lassacskán feléljük bolygónk tartalékait, és ha nem húzzuk be a kéziféket, a mi végzetünk is a kelleténél korábban találhat meg minket. Már az ötvenes évek óta tudjuk, hogy a legjobb horrorok és sci-fik mindig az akkori kor problémáira tudtak reflektálni újszerű tálalásban, és a Daybreakers – A vámpírok kora hű követője ennek a hagyománynak.
 
A legjobb az egészben, hogy eközben a film egy percre sem felejt el veszettül szórakoztató lenni. Bár az alkotók nem dolgozhattak magas költségvetéssel, a világkép kellően rémisztőre és hihetőre sikeredett, és az akciójelenetek miatt sem kell szégyenkezniük. Az izgalomról azonban leginkább az ötletes forgatókönyv, a vámpírvilág apró részletei, valamint a pazar színészgárda (Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill) gondoskodik. Ilyen egy okos popcorn mozi.
 
Klikk az előzetesért!
 
Hossza: 98 perc
Megjelenés: 2010. október 7.
Kiadó: Budapest Film
 
Rendező: Michael Spierig, Peter Spierig
Szereplők:
Ethan Hawke (Edward Dalton)
Willem Dafoe (Lionel ´Elvis´ Cormac)
Sam Neill (Charles Bromley)

Kép: 2.35:1 (16:9)
Hang: magyar - DD 5.1, angol - DD 5.1, angol - DTS
Felirat: magyar
Extrák: Közvetlen jelenetválasztás, Interaktív menük
 
 

Kommentek