Filmek a hangulatodra szabva

Az amerikai

@Az amerikai 2010. 10. 27.

George Clooney bérgyilkosa úgy rakja össze fegyverét, mint Anton Corbijn rendező új thrillerét: óramű pontossággal.

Jack igazi profi, de egy svédországi munka balul üt ki, és majdnem otthagyja a fogát. Egy utolsó megbízás miatt egy gyönyörű olasz hegyi faluba utazik, melyet rejtélyes munkaadójától, Paveltől kap. A feladat egy különleges fegyver építése egy bérgyilkosnőnek. Fényképésznek kiadva magát összebarátkozik a helyi pappal, és segítségével beszerzi a hiányzó alkatrészeket a hangtompítóhoz. Közben a helyi bordélyban megismerkedik Clarával (Violante Placido, a Polip Cattani felügyelőjének lánya), a gyönyörű prostituálttal, akivel hamarosan már nem csak az ágyat osztaná meg. Közeleg a határidő napja, de valaki ismét meg akarja ölni.

A neves kliprendező, Anton Corbijn a Joy Division frontemberéről készítette első, fekete-fehér játékfilmjét, Control címmel. Új mozija viszont nagyon is színes, a gyönyörű olasz vidék, a dombon épült falu apró utcái, macskaköves csendje teljes pompájában mutatkozik meg, ám hasonlóan az előző mozihoz, itt is sok statikus beállítást használt. Szűkszavú, lassú folyású filmjében nem sokat tudunk meg a szereplőkről, elsősorban a képek beszélnek a múltról, jelenről, és a sejthető jövőről. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy nő a feszültség, és pontos kiszámítottsággal éri el tető- és végpontját.
 


Clooney talán még soha nem játszott ilyen keserű, feszült és néma figurát, mint most. Tekintete egyszerre üres és égető, ahogy figyeli környezetét, mert bármelyik pillanatban támadást vár. Alakja a hatvanas évek végének nagy gengszterfilmjeit, például Melville A szamuráj című klasszikusát idézi. Ám Delonnal ellentétben Clooney-t gyakran látjuk hátulról, ez mutatja sebezhetőségét. Egyedül a szerelem menthetné meg, de az olyan, mint a pillangó: egy óvatlan pillanatban tovaszáll. Good bye, Mr. Butterfly!

Vetítési időpontok ITT!
 
Az amerikai - The American – színes, feliratos amerikai dráma
2010
103 perc
Forgalmazó: Palace Pictures.

Rendezte: Anton Corbijn

Szereplők: George Clooney (Jack)
Violante Placido (Clara)
Thekla Reuten (Mathilde)
Paolo Bonacelli (Benedetto atya),
Irina Björklund (Ingrid)

Hazai premier: október 28.

Kommentek