Filmek a hangulatodra szabva

Egy komoly ember

@Egy komoly ember 2010. 11. 03.

A Coen-testvérek új fekete komédiáját máris két Oscar-díjra jelölték.

Gonosz kis darab ez a fekete komédia Larry Gopnikról, a csendes egyetemi professzorról, akire sorscsapások sorozata zúdul. Szerencsétlen egyik sallert kapja a másik után: először a felesége jelenti be, hogy elhagyja legjobb barátja miatt, aztán munkahelyén kezdi valaki fúrni. Fia a zsidó iskolában titokban rock’n’rollt hallgat és lebukik, lánya orrműtétre lopkod pénzt tőle, kissé buggyant testvére szerencsejáték-függő, egy ügynök telefonon zaklatja, egyik hallgatója pedig először megvesztegetni próbálja, majd megzsarolja. Aztán fegyverőrült szomszédja ijeszt rá, a túloldalon meztelenül napozó szomszédasszony pedig ráhajt. Ki segíthetne, hogy megértse, mi is történik vele? A férfi három rabbihoz is elmegy segítségért, de nem jut közelebb a megoldáshoz. Úgy tűnik, Isten, vagy a Sors szórakozik vele.
 
Egy régmúltban játszódó prológussal kezdődik a film, melyben Gopnik egyik őse egy dibukot, egy halott ember vándorló szellemét invitálja be házába. Talán e szerencsétlen lépés nyomán születő átok jön elő a hatvanas évek végének közép-nyugat Amerikájában játszódó kertvárosi groteszk tragikomédiában. A fizikaprofesszor a táblán minden képletet megold, saját élete azonban maga lesz a káosz. A főhőst a szinte ismeretlen Michael Stuhlbarg, a Scorsese-féle új sorozat, a Gengszterkorzó egyik főszereplője alakítja remekül, és a többi friss arc is remekül teljesít: az idegesítő feleség, a tenyérbemászó stílusú szerető, a bármicvójára beszívva érkező fiú, az okoskodó ifjú rabbi.
 

Az elmúlt évtizedben több film és sorozat is lerántotta a leplet a kertvárosi látszatidillről, az Amerikai szépségtől kezdve A szabadság útjain át a Született feleségekig vagy a Reklámőrültekig. Az Egy komoly ember is ezt a témát cifrázza, ám a Coen fivérek korábbi filmjeitől eltérően, melyek szereplőit szinte részvétlen rovartudósi hozzáállással ábrázolták, most együtt tudunk érezni a főhőssel.
 
Vetítési időpontok ITT!
 
Egy komoly ember  - A Serious Man
Színes, feliratos, amerikai vígjáték
2009
106 perc
Forgalmazó: Palace Pictures
 
Rendezte: Joel és Ethan Coen
 
Szereplők: Michael Stuhlbarg (Larry Gopnik)
Sari Lennick (Judith Gopnik)
Richard Kind (Arthur)
Fred Melamed (Sy Ableman)
Simon Helberg (Scott Ginzler rabbi)
George Wyner (Nachter rabbi)
Alan Mandell (Marshak rabbi)

Hazai premier: november 4.

Kommentek