Filmek a hangulatodra szabva

Szerelmi bűnök

@ 2010. 11. 10.

A szerelem öl, butít és nyomorba dönt. Jobb esetben. Rosszabb pillanataiban az ember gyilkolni is képes. De ha jobban belegondolok, ebben a filmben másodlagos a szerelem. Ez két nő harcáról szól. Két ego háborújáról.

A történet nem is annyira eredeti, mint inkább időtálló, örökérvényű. Játszódhatna akár a 18. században is, ha a két női főszereplőt lecserélnénk hímneműre.
 
Az ifjú Isabelle (Ludivine Sagnier) a befolyásos üzletasszony, Christine (Kristin Scott Thomas) mellett kap munkát egy nemzetközi multinacionális cég francia kirendeltségénél. Habár összecsiszolódott munkatársaknak tűnnek, a két nő nagyon is különbözik egymástól. A lány csodálja főnökét, s ezt Christine nem fél kihasználni – manipulálja Isabelle-t, ellopja a lány nagyszerű ötleteit, majd zavaros és perverz játékba kényszeríti, ami a dominanciáról és a csábításról szól. Egyszer azonban túl messzire mennek, ahonnan már talán nincs is visszaút.
 


A műfaj thriller. De a néhai Alain Corneau, francia rendező zseni egyik utolsó alkotását nem lehet igazán kategorizálni. Már csak azért sem, mert a Corneau nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Série noire (1979), a Minden reggel (1991) vagy A rokon (1998), amikkel beírta magát a mozi történelmébe.

Viszont a Szerelemi bűnök nem a tartozik a legek közé. Olyan akár a vegyes felvágott. Ez is van benne, az is van benne, csak épp nem stílusos. Neves színészek (Kristin Scott Thomas, Ludivine Saginer), jó alakítások, nem oda illő távol-keleti zenei aláfestés, ócska, ikeás díszletek. Az őskori beállítások régimódi hatást keltenek, és hiába rövidek, élesek a vágások, a történet akkor is lomha marad, lassan bontakozik ki.
 
Vetítési időpontok ITT!  

Szerelmi bűnök - Crime d'amour
Színes, feliratos, francia misztikus - krimi - thriller
106 perc
2010

Rendező: Alain Corneau

Főszereplők:
Ludivine Sagnier (Isabelle Guérin)
Kristin Scott Thomas (Christine)
Patrick Mille (Philippe)
Guillaume Marquet (Daniel)

Bemutató: november 11.

Kommentek