Filmek a hangulatodra szabva

A Szupercsapat

@A szupercsapat 2010. 11. 22.

A nyár egyik mozis szenzációja november közepétől DVD-n is elérhető, méghozzá a film kibővített változatával!

A szuperszórakoztató csapat. Valahogy így tudnám jellemezni őket. Bár a végsőkig összetartó, árkon-bokron együtt járó, a vezért feltétel nélkül tisztelő és követő csapat kissé idejét múlt. Az amerikai közösségi ideológia utópiája. Egy mindenkiért, mindenki egyért. Álom, édes, álom.

No, de a filmek majdnem olyanok, mint az álmok, nem igaz? Az álomszép főhősök, álomszerű kalandjait átélhetjük mi is, ha beülünk a moziba.

De térjünk inkább vissza a mi kis fantasztikus különítményünkhöz! Ott van Liam Neeson, Hannibal szerepében, az okos, ravaszon csillogó kék szemeivel. Szájában folyton ott lóg a kubai szivar, csavaros észjárásával ő eszeli ki a legagyamentebb terveket. Aztán ott van, Bradley Cooper, becenevén Szép, a száz wattos mosolyával, Murdock, az abszolút örült, és végül, de korántsem utolsó sorban, Baracus, a „zord külső lágy szívet takar” típusú nehézfiú. Mind a négyen eszementek, furfangosak.

Érdekes, megfigyelni, hogy milyen varázslatos a csapat ereje. Sokszor már nagyon elcsépelt, és nagyon bugyután amerikai. Mégis van benne valami magával ragadó! Külön-külön nem olyan viccesek, nem olyan erősek, nem olyan ütőképesek, egyáltalán nem olyan elbűvölőek. Ha viszont összeállnak, dúlnak a tesztoszteronok, megállíthatatlanok. Jól ki van ez találva!

A történet nem annyira eredeti, mint amilyen furmányosan megspékelték váratlan fordulatokkal, néhol túlzó, de látványos akció jelenetekkel és különleges figurákkal. Hús-vér emberekkel, nem papírmasé bábokkal.

A befejezés külön bekezdést érdemel. Azért a kötelező romantikus csók ugyan elcsattan, de a rosszfiúknak elkönyvelt csapattagoknak, nincs happy end, nincs megbocsátás, nem tudják tisztára mosni magukat. Bár nem vagyok jövendőmondó, a fejemet teszem rá, hogy hamarosan jön ’A Szupercsapat’ második része. Olyan csodálatosan elbújtatták a folytatás lehetőségét, és reményét, a film utolsó jelentében, hogy azt tanítani kéne. Szuperszórakoztató.

A DVD még több izgalmat ígér, mint a mozis változat, hisz Joe Carnahan rendező egy kibővített verzióval lepte meg a rajongókat. Emellett egy montázs és egy interjú a rendezővel is színesíti a kínálatot.

A Szupercsapat
- The A-Team

Színes amerikai akciófilm
2010
Hossza: 114 perc
Kiadó: InterCom

Rendező: Joe Carnahan

Főszereplők: Bradley Cooper (Templeton ´Faceman´ Peck)
Liam Neeson (John ´Hannibal´ Smith)
Quinton 'Rampage' Jackson (Bosco B.A. Baracus)
Sharlto Copley (H.M. Murdock)

Kép: 2.35:1 (16:9)
Hang: magyar - DD 5.1, angol - DD 5.1, orosz - DD 5.1
Felirat: magyar, angol, arab, észt, lett, litván, orosz, ukrán


Extrák: Közvetlen jelenetválasztás, A film kibővített változata, Audiókommentár a mozis változathoz (Joe Carnahan rendező közreműködésével), Montázs, Eredeti mozielőzetes

Megjelenés: 2010. november 17.

Kommentek