Filmek a hangulatodra szabva

Salt ügynök

@A csontember 2010. 12. 07.

Az Angelina Jolie főszereplésével készült látványos akció-thriller az utolsó pillanatokig tartogat meglepetéseket a néző számára.

Mrs. Smith egyedül folytatja ezúttal, és új nevet vett fel: Salt ügynök. Ami a foglalkozását illeti, már nem bérgyilkos, hanem a CIA ügynöke. Vagy mégsem? Vegyesek az érzelmeim Phillip Noyce munkáját illetően.

Adott egy sok mindent túlélő CIA ügynök (Angelina Jolie), aki munkaideje végén visszafordul, mert a titkosszolgálat épületébe gond nélkül besétált egy orosz disszidens. És hát ki beszélne vele, ha nem ő? Aztán ez az orosz nem sokat teketóriázik: leoroszkémezi (nem oroszkrém, orosz kém). Nem is lenne ezzel semmit gond, ha a nő nem kezdene el menekülni. Mégiscsak igaza lenne az orosznak?

A történet eleje igazán izgalmas, mert nem tudjuk, valóban van-e oka menekülni Evelyn Saltnak. Sajnos a film közepén, egy-két csavar után a sztori megfordul, és a végére átcsap világmegmentő amerikai mesébe – ahogy az már sajnos lenni szokott az amerikai akciófilmekben.

Salt ügynöknek (nő létére) – aki annyira nő, és annyira érzékeny, mint egy darab fa – egyszerűen nincs az a pác, amiből ne tudna kimászni. Gond nélkül megöl mindenkit, és teljesen mindegy, hogy a célpontra az amerikai rendőrség és a titkosszolgálat is vigyáz. Nem esik le az autópályán haladó kamionról, ide-oda ugrál, motorral száguldozik, és természetesen nincs az az ajtó, amin ne jutna be… mintha Lara Craft jelent volna meg a képernyőn.

Jolie sajnos nem tud újat hozni – már ami a színészi játékot illeti. Szegényt még jól le is fogyasztották, így még öregebbnek és ráncosabbnak tűnik, mint azt a kora megkívánná. De bizonyára így néz ki egy CIA ügynöknő.

A másik főszereplő Jolie-val szemben zseniális. Liev Schreiber alakítja Salt felettesét. De meglehet, hogy ő sem az, akinek mondja magát.

Ha meg kéne fogalmazni a film mondanivalóját, akkor talán ez lenne: érdemes-e harcolni az egykori célokért és bízni azokban, akik tanítottak?

Phillip Noyce, aki olyan munkákat készített már, mint A csontember, A csendes amerikai és a Tűzveszély, majdnem jó filmet készített. De csak majdnem.

A DVD-változat számtalan extrát rejt magában, három különböző exkluzív filmváltozatot, ezek közül kettő egyáltalán nem volt látható a mozikban.

Salt ügynök - Salt

Színes amerikai akcióthriller
2010
Hossza: 96 perc
Kiadó: InterCom

Rendező: Phillip Noyce


Szereplők: Angelina Jolie (Evelyn Salt)
Liev Schreiber (Winter)
Chiwetel Ejiofor (Peabody)
Daniel Olbrychski (Vassily Orlov)
Yara Shahidi (Cleo)

Kép: 2.40:1 (16:9)
Hang: magyar - DD 5.1, angol - DD 5.1, cseh - DD 5.1, lengyel - DD 5.1
Felirat: magyar, angol, bolgár, cseh, horvát, lengyel, román, szerb, szlovák, szlovén


Extrák:

- Eredeti mozi változat + 2 további bővített változat
- Audiókommentár (az alkotók közreműködésével)
- Második audiókommentár (az alkotók közreműködésével)
- Kibővített audiókommentár (az alkotók közreműködésével)
- Női akcióhős (Kisfilm)
- Kémdivat: Így néz ki Evelyn Salt
- A politikai thriller modern mestere: Phillip Noyce
- Hamis személyazonosság (Egy új valóság megalkotása)
- Kém kamera kép a képben


Megjelenés: 2010. december 8.

Kommentek