Filmek a hangulatodra szabva

Presszó 10 év

@Presszó 10 év 2010. 12. 22.

Egy évtizeddel ezelőtt Sas Tamás Presszó című filmje a maga fanyarságával, finom sötétségével, lényegében egy beállításból felvett, kimerevített képi világával, a karakterek közti feszültségével joggal keltett feltűnést - az egyik kisebb szerepben Hajdu Szabolcs (akkor még nem) rendezőt láthattuk.

A maga egyszerű brutalitásában kibomló történet, ha lehet így mondani, nagyon nem kiáltott folytatásért, a lelkiismeretlen hódító, a vétlen áldozat és a nőközpontú, édes pezsgővel permetezett, de azért leginkább az uralmi viszonyokról szóló presszóvilág lezárt, befejezett egészet alkotott (a forgatókönyv Németh Gábor keze-feje munkáját dicséri).
 
Ám Sas Tamás 2009-ben két épp forgó filmje (Szinglik éjszakája, Szélcsend) mellé bevállalta a Presszó  tévésorozattá bővített folytatását, illetve a Presszó 10 év játékfilmet. Mindezt úgy, hogy a „tíz év alatt semmit sem változtunk” logikával közelített a folytatáshoz, ami nem segíti a frissítsést. Nincs értelme azt az anekdotikus igazságokat kimondó, egy rosszfiú karakterére épített bonyadalommal működő világot újra felépíteni, mert egyrészt nehezen kerüli el a rossz utánérzés vádját, másrészt nem reagál a megváltozott világra, harmadrészt már nincs benne újdonság. Ja, hogy egy helyett két kamerával veszik a jeleneteket? Aha, igen, ezért megérte.
 
A filmet csak bulvárszinten viszi el, hogy a „főgonoszt” alakító Stohl András közben maga is főgonosszá vált, ennyiben, mint tudjuk, az élet valóban másolja a művészetet. A rutinos Speti Andrea-Fullajtár Andrea-Kecskés Karina barátnőtrióból utóbbit Kovács Patrícia váltja fel, amely szintén nem tűnik jó váltasztásnak. Összességében a Presszó 10 év felesleges film, amely leginkább úgy idézi meg a tíz évvel ezelőtti változatot, amennyiben némi nosztalgiával emlékszünk vissza rá.
 
 
 Vetítési időpontok ITT!

Presszó 10 év

Színes, magyar játékfilm, 100 perc, 2009

Rendező: Sas Tamás

Szereplők: Kovács Patrícia (Dóri)
Fullajtár Andrea (Bori)
Söptei Andrea (Anna)
Stohl András (Gábor)
Máté Gábor (Tulaj)
Herczeg Adrienn (Mari)


Bemutató: 2010. december 23.

Kommentek