Filmek a hangulatodra szabva

A félszemű

@A félszemű 2011. 02. 16.

A Coen-testvérek whiskybe pácolták Jeff Bridgest, és egy még nála is keményebb kislányt küldték a nyakára.

A western soha nem hal meg. A tetszhalottnak tűnő műfajban az utóbbi évtizedben is termett néhány szép darab: a Börtönvonat Yumába Russel Crowe-val, a Melquiades Estrada három temetése Tommy Lee Jones rendezésében és főszereplésével, vagy a hosszú című Jesse James meggyilkolása… Brad Pittel és Casey Affleckkel.

A Coen-fivérek nem tettek mást, mint levettek a polcról egy erős regényt, és azt adaptálták. A Nem vénnek való vidék esetében bejött a módszer, A félszemű (True Grit) pedig a hatvanas években már sikert aratott, úgyhogy nagyon nem nyúlhattak mellé.

A rendezők minden lehetséges fórumon hangsúlyozták, hogy filmjük nem remake, de azért tudjunk róla, hogy van átfedés az 1969-ben készült John Wayne-es változat és e között, a Coenekre erősen jellemző szerzői jegyek pedig egyáltalán nem fedezhetők fel ebben a filmben.
 

Amit kapunk, meggyőző, vegytiszta western: öntörvényű hősök osztanak igazságot. A törvény határvidékén járó Jeff Bridges részeg-mocskos rendőrbíróként; Matt Damon texasi rangerként, Josh Brolin gyilkosként tökéletesen helyt állnak a Coenek tíz kategóriában Oscar-díjra jelölt filmjében.

A főnyereményt mégis Hailee Steinfelddel ütötték meg. Az apja gyilkosának elfogását hidegvérrel intéző lány komoly, okos, higgadt karaktere és alakítása egyszerűen csodálatos. Charles Portis regényének ugyanis ez a különlegessége: a vadnyugatot egy kőkemény és makacs tizennégy éves lány szemén keresztül láttatja.

 
Vetítési időpontok ITT!

A félszemű - True Grit

Színes, feliratos, amerikai western
2010
106 perc
Forgalmazó: UIP – Duna Film


Rendező: Ethan Coen, Joel Coen

Szereplők: Matt Damon (La Boeuf)
Jeff Bridges (Reuben J. Cogburn rendőrbíró)
Hailee Steinfeld (Mattie Ross)
Josh Brolin (Tom Chaney)
Barry Pepper ('Lucky' Ned Pepper)
Domhnall Gleeson (Moon)
Elizabeth Marvel (a felnőtt Mattie Ross)
Leon Russom (Seriff)
Nicholas Sadler (Sullivan)


Hazai premier: február 17.

Kommentek