Filmek a hangulatodra szabva

New York, I love you

@New York, I Love You 2011. 02. 16.

Nem tudom, mi a nagyobb ciki, a Párizshoz vagy New Yorkhoz zengett szerenád, avagy a „nemcsak teljesen meg vagyunk hatódva magunktól, hanem sznobok is vagyunk” műfaj szkeccsfilm.

Párizshoz tán Jeunet tud legjobban énekelni, New Yorkhoz pedig Woody Allen és Scorsese, úgy, hogy a szóban forgó helyiségnevek csak véletlenül hangoznak el az adott opuszban, a szkeccsfilm pedig kínosan belterjes és modoros dolog, rendes ember, miként a sikkasztásból, kimarad belőle. Mit mondjunk akkor egy New Yorkhoz intézett szkeccsfilm-szerenádról?

Amit ráadásul Anthony Minghella tiszteletére ajánlanak az alkotók – értelemszerűen, de szerencsére a rendező ezt már nem érhette meg, a Tehetséges Mr. Ripley alkotója tán méltóbb megemlékezést érdemelt volna.
 
Mert hát 10-15 percben elmondani egy történetet lehet, sőt alkalmasint érdemes is, de itt leginkább a rendezők biccentenek udvariasan a felkért színészeknek, akik szintén nagyon nagylelkűen visszamosolyognak a rendezőkre, mindenki egy nagy mosoly, ó, hogyne, kedves Natalie, nagyon tehetséges vagy, persze, Mr. Akin, nagyon tisztelem a munkásságát, ahogy azt már ebben a szakmai önéletrajzba való filmes műfajban szokás. Nem mintha a filmek, a történetek kidolgozatlanok vagy slamposak lennének, sőt, de mindenhol ugyanazt az állsimogatós-homlokráncolós kimódoltságot érezni, ahogy a forgatókönyvíró könnyeit nyelve simogatja meg a végső verziót a Vivendi Entertainment várójában.

Kiket is látunk alakoskodni? James Caan Woody Allen-imitátorként játszik el egy patikust, a rendezőként is bemutatkozó Natalie Portman kopasz fejét lassítva, tökéletesen bevilágítva látjuk (de hát már többször volt hozzá szerencsénk), szegény szerencsétlen mindhalálig-Anakin Hayden Christensennel meg lehetünk elégedve, Ethan Hawke a szokásos agyonjátszott bravúrkodását hozza egy sikerültebb történetben, a legkínosabb tán a John Hurt-Julie Christie-Shia LaBeouf hármas által előadott tüllfüggöny-rezdüléses giccs az elmúlásról, de a Fatih Akin-dirigálta festőtörténet sem több művészfilmes, gyenge Wim Wenders-utánérzésnél. Tán a Chris Cooper – Robin Wright kettős által előadott párkapcsolati egyperces a legjobb, mely Yvan Attal rendezői felügyeletével készült.Tehát?

Tehát a New York , I love you rossz film - mégsem mondom azt, hogy nem érdemes megnézni. Van olyan rossz film, ami jóra hangol, kicsit összeráz, kicsit meglapogat, kicsit máshogy megyünk utána a villamoson, még csak nagyon sokat beszélni sem kell róla a többiekkel. Mert van benne valami. Nézzék meg ezt a rossz filmet, és nem fogják megbánni.

 
Vetítési időpontok ITT!

New York, I love you - New York, I love you

Színes, feliratos, francia-amerikai romantikus film
2008
103 perc
Forgalmazó: Mokép

Rendező(k): Mira Nair
Shekhar Kapur
Randall Balsmeyer
Fatih Akin
Brett Ratner
Natalie Portman
Joshua Marston
Wen Jiang
Shunji Iwai
Allen Hughes
Yvan Attal

Szereplők: Orlando Bloom (David)
Hayden Christensen (Johnny)
Julie Christie (Isabelle)
Bradley Cooper (Gus)
Robin Wright (Anna)
Chris Cooper (Alex)
Shia LaBeouf (Jacob)
Natalie Portman (Rifka)
Ethan Hawke
John Hurt
Maggie Q
Qi Shu
Eli Wallach
Saul Williams

Hazai premier: 2011. február 17.

 

Kommentek