Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Fellini mólójáért tüntetnek Rimini lakói

Fellini mólójáért tüntetnek Rimini lakói

@A bikaborjak 2011. 02. 23.

Biztonsági okokból lezárják a Federico Fellini filmjeiből ismert mólót Rimini tengerpartján. A város lakói azonban ragaszkodnak hozzá, és tüntetésre készülnek.

Bin Laden legyőzte Fellinit. A bürokrácia sarokba szorította a költészetet és az emlékeket - adták hírül az Adriai-tenger partján fekvő város napilapjai, miután bejelentették, hogy bebetonozzák és lezárják a gyalogosforgalom előtt a Bikaborjak (I vitelloni) című filmben szereplő mólót. A több mint százéves, facölöpökön emelt móló - ahogyan Riminiben nevezik, a Palata - a vasárnapi családi séták kedvelt helyszíne volt. A fiatalemberek itt rendezték a fejesugró versenyeket, itt álmodoztak még most is a nőkről, mint a "bikaborjak", és itt száguldoztak motorjaikkal, mint a szintén Fellini rendezte Amarcordban.

A móló átalakítását a kikötőkapitányság rendelte el a biztonságra hivatkozva, mivel a móló benyúlik a kereskedelmi kikötő területére. Ezen pedig a még 2001-ben bevezetett előírások alapján nem közlekedhetnek civilek.

Rimini lakosait mindez nem érdekli: a mólót védelmező civil egyesületek bejelentették, élő lánccal védelmezik majd a mólót a február végén érkező betonozógépekkel szemben.

Forrás: MTI
 
 
Részlet a filmből a kulturális örökséggé vált mólóval és az olasz színészlegendával, Alberto Sordival.
 

Kommentek