Filmek a hangulatodra szabva

A rítus

@A rítus 2011. 03. 10.

Mindig van valami zavarba ejtő abban, ha egy film (regény, újságcikk) elején azt közlik a nézővel-olvasóval, hogy amit lát, az valóságos tényeken alapul.

Akkor már nem csak a filmet nézi és nem csak a könyvet olvassa, átengedve magát a műalkotás hatásának (vagy átlátva a fércmű hatásvadászatát), hanem azt is mérlegre teszi önkéntelenül, hogy hitelt adjon-e annak csakugyan, amit olvas-lát. De azért vannak támpontok.

Újabb, tárgyául a keresztény hitet, világképet és szimbolikát felhasználó horror jelent meg a színen – bevett zsáner lesz az ilyesmi lassan. Ezúttal egy a szemináriumot különösebb belső meggyőződés nélkül befejező amerikai fiatalember áll a középpontban, akit, bármennyire is szeretné feladni a hivatásának egyáltalán nem érzett papi pályát, különféle tragikus és misztikus események egyre beljebb és beljebb terelnek nem egyszerűen a keresztény (sőt: kifejezetten katolikus) hitrendszer világába, de annak is egy olyan furcsa, korunk embere számára bizarr szegmensébe, mint amilyen az ördögűzés. A fiú a filmben meg kell tapasztalja, hogy minden kételye ellenére démonok vannak, a Gonosz, mint önálló, az Istennel szemben álló, valóságos erő létezik, s végül megtalálja hitét és hivatását: mikor ördögűző tanítóját a kételkedés óráiban megszállja a Sátán, s neki, a magában is kételkedő, tapasztalatlan fiatalaembernek kell őt megszállottságából megszabadítania – maga lesz ördögűzővé.


A film igen hatásosan sorakoztatja fel a horrorfilmes elemeket, példás dramaturgiával építi fel a csúcspontokat, és elborult őrjöngésben jártas szakembereket alkalmaz a démoni hatalom bemutatására (az ördögtől megszállott ördögűző-mestert a sorozatgyilkos kannibál és a megfáradt bölcs szerepkörében egyaránt otthonosan mozgó Anthony Hopkins hitelesen hozza, de a pályakezdő Marta Gastini is szerfelett hátborzongatóan fetreng). Az önellentmondások felett még csak-csak el lehetne siklani, ám amikor a Gonosztól kínzatott idős atya magyarul kezd beszélni az éppen érte imádkozó tanítványához (a történet szerint ugyanis a papnövendék magyar családból származik), a hazai nézőben felmerül a kérdés: ha azt a három nyomorult szót csak ilyen rémes akcentussal lehetett elsajátítani, ugyan mennyire vehető komolyan ez az egész, hörgéssel, vörös szemű szamárral (mint a patás Ördög, mi más?), hangeffektusokkal és pl. a Ragyogásból kölcsönvett hatáselemekkel felturbózott történet?

Nem megint az egyetlen amerikai sztorit látjuk-e? Azt, amikor jön az idegen, aki Jó, neki meg kell küzdenie a Rosszal, de ahhoz, hogy küzdelme sikeres legyen, előbb le kell győznie saját magát, és hinnie kell abban, hogy meg tudja csinálni. Yes, he can do it!

TPP
További információk és vetítési időpontok ITT!A rítus - The Rite

Színes, feliratos, amerikai misztikus thriller
2011
114 perc
Forgalmazó: Intercom

Rendezte: Mikael Håfström

Szereplők: Anthony Hopkins (Lucas atya)
Colin O’Donaghue (Michael Kovak)
Alice Braga (Angelina)
Ciarán Hinds (Xavier atya)
Rutger Hauer (István Kovak)
Marta Gastini (Rosaria)


Hazai bemutató: március 10.
 

Kommentek