Filmek a hangulatodra szabva

Millenium 3 – A kártyavár összedől

@ 2011. 03. 23.

A harmadik rész végére kiderül, kik és miért akarták a tetovált lányt, azaz Lisbeth Salandert eltenni láb alól, és a szálak nagyon magasra vezetnek.

Még a fejlövést is túléli a kicsi, vézna, de kőkemény, acélakaratú hackerlány, aki a golyót agyába saját apjától, az inkognitóban élő egykori szovjet szuperkémtől kapta. Lisbeth Salander az egyetlen, aki létével bizonyítja, milyen súlyos törvénysértések történtek a legfelsőbb állambiztonsági körökben Svédországban pár évtizeddel korábban.

Ezért akarják megölni, majd elmegyógyintézetbe záratni, ahogy gyerekkorában is tették vele. Ám a szociopata, fotografikus memóriával rendelkező Lisbeth egyetlen barátja, a Millenium folyóirat újságírója, Mikael Blomkvist nem hagyja annyiban, és minden lehetséges fórumot mozgósít, hogy fény derüljön az igazságra.


Lehetetlen a Millenium-trilógia filmváltozatának zseniális első részét überelni. Nem sikerült a második résszel, a harmadik pedig már meg sem kísérli. A letehetetlenül izgalmas regények harmadik kötetének története már sok csatornán fut, sok mellékszereplővel. Emiatt aki nem olvasta a könyvet, a filmváltozat első tíz percében nem biztos, hogy helyére tudja tenni, hogy ki kicsoda és kivel van, még úgy sem, hogy a második részt is rendező Daniel Alfredson erősen lecsupaszítva tálalja az építményt.

Lisbeth kórházi lábadozásának fázisait az újságíró-ügyvéd-hacker segítők szövetségének felkészülése, és az ellenérdekelt fél erőszakos akciói tagolják, majd a perben csúcsosodik ki minden, ahol az államügyész azt akarja bizonyítani, hogy Salander paranoid skizofrén. Ám az akciójelenetek minimálisak, a hangsúly a konspiráción van, a per pedig a látványos bevonuláson túl nem rejteget túl nagy izgalmat.

Noomi Rapace játéka a beton a filmben, mely karcsú ívként köti össze a jeleneteket. Ahogy korábban, most is tökéletesen hozza a figurát, mindennemű túlzás nélkül, amitől már előre rettegünk az amerikai remake kapcsán. Ösztönösen, mint egy kis állat, mégis félelmetesen okosan, mint az európai krimiirodalom legnagyobb túlélő figuráinak egyike.
 
További információk és vetítési időpontok ITT!
Millenium 3 – A kártyavár összedől - Luftslottet som sprängdes

Színes, feliratos, svéd-dán-német thriller
2009
147 perc
Forgalmazó: Budapest Film

Rendező: Daniel Alfredson

Szereplők: Noomi Rapace (Lisbeth Salander)
Michael Nyqvist (Mikael Blomkvis)
Lena Endre (Erika Berger)
Annika Hallin (Annika Giannini)
Jacob Ericksson (Christer Malm)
Sofia Ledarp (Malin Erikson)


Hazai premier: március 24.

Kommentek