Filmek a hangulatodra szabva

Fényes csillag

@Fényes csillag 2011. 04. 24.

Jane Campion (Zongoralecke, Egy hölgy arcképe) Arany Pálma-díjra jelölt életrajzi drámája tragikus szerelmi történet Ben Whishaw (Parfüm: Egy gyilkos története, I’m Not There - Bob Dylan életei) és Abbie Cornish (Candy, Elizabeth: Az aranykor) főszereplésével az angol romantika egyik legnagyobb költőjéről

John Keats nem alkothatott sokáig, mégis ő Anglia egyik leghíresebb költője. Nem volt az a művész, aki hirtelen lobbant lángra, bár fiatal volt és álmodozó. Életében nem volt éppen sikeres, ami ebben a korban jelentősen csökkentette az esélyét annak, hogy valaha is megnősüljön. De a szerelmet nem lehet ilyen korlátok közé szorítani.
 

Egy gyönyörű történet arról, hogy két fiatal lassan egymásba szeret, a környezetük pedig igyekszik közéjük állni. A helyzet, a díszlet és a szereplők miatt egy egészen kicsit talán a Büszkeség és balítélet sejlik fel, a híres sorozat, amiben Colin Firth alakította Mr. Darcy-t. A főhősünk eleinte idegenkedik a lánytól, majd rádöbben, hogy beleszeretett. Szép. Pontosan olyan film, ami könnyedén magával ragad. Minden lányt és a romantikusabb lelkületű fiúkat.

A filmet az Oscar-díjas Jane Campion jegyzi, a Zongoralecke írója és rendezője, aki igyekezett olyan gyönyörű kép világot alkotni, ami méltó Keats költészetéhez. Sikerült. Így még azok is élvezni fogják, akiket tökéletesen hidegen hagy a dráma, a két fiatal szerelmi agóniája. Hiszen maga a történet nem egy nagy durranás, de ha bele tudjuk élni magunkat… Semmiképpen ne egy hollywoodi drámát képzeljünk magunk elé, nem olyan. A hűvös, elegáns brit szerelem, ami tele van élettel, pirospozsgás és költői (mi más?). Egy múzsa, aki megédesíti, ugyanakkor megmérgezi Keats életét. Mindenki döntse el maga, hogy Fanny valóban szerette-e a poétát.

A filmet Arany Pálma-díjra jelölték, a jelmezeit pedig szinte minden fontosabb díjra, köztük Oscarra és BAFTA-ra, ami azt jelenti, hogy valóban szemet gyönyörködtető képeket láthatunk. A két főszereplő Ben Whishaw (Parfüm: Egy gyilkos története, I’m Not There - Bob Dylan életei) és Abbie Cornish (Candy, Elizabeth: Az aranykor) ragyognak a karaktereikben, a történetben és a különös szerelemben. Drukkolunk nekik, pedig mind tudjuk, hogy mi a vége…

Ha valaki szereti a kosztümös filmeket, annak biztosan nem lesz kifogása a Fényes csillag ellen. A 19. századi Anglia lélegzetelállítóan szép tájai, és egy mindenen átívelő szerelem története.
 
A DVD ITT megrendelhető!

Fényes csillag - Bright Star
 
Színes, angol-ausztrál-francia életrajzi dráma
2009
115 perc
Kiadó: Budapest Film

Rendező: Jane Campion

Szereplők: Abbie Cornish (Fanny Brawne)
Ben Whishaw (John Keats)
Kerry Fox (Mrs. Brawne)
Paul Schneider (Charles Armitage Brown)
Thomas Sangster (Samuel Brawne)

Kép: 1.85:1 (16:9)
Hang: magyar - DD 5.1, angol - DD 5.1, angol - DTS
Felirat: magyar

Extrák:Közvetlen jelenetválasztás, Interaktív menűk


Megjelenés: 2011. március 17.

Kommentek