Filmek a hangulatodra szabva

Antikrisztus

2011. 05. 01.

A film a férfi és a női természet sötét oldalát tárja fel eddig talán soha nem látott mélységben Lars von Trier nézőpontjából, amely már önmagában garancia a meghökkentő, egyedi látásmódra.

Egy házaspár elveszíti kisfiát, aki kizuhan az ablakból, miközben ők szeretkeznek a másik szobában. A tragédia miatt az anya súlyos depresszióba zuhan, és kórházi ápolásra szorul, ám terapeuta férje úgy dönt, inkább saját maga kezeli. Hogy feldolgozzák a történteket, és szembenézzenek a nő félelmeivel. Kiköltöznek erdei nyaralójukba, az „Édenbe”, ahol valami kimondatlan szörnyűség történt az előző év nyarán.

A leírás alapján akár egy szokványos thrillert kis kaphatnánk, de Willem Dafoe és Lars von Trier zseniális kettőse valami egészen szokatlan, egyedi történetet vizualizál a néző elé. Egy olyan sztorit, amely induláskor annyira esendő, emberi, hogy akár bárkivel előfordulhat. A testi örömök okozta, pillanatnyi katarzist állítja szembe egy egész életet meghatározó tragédiával. Az már más kérdés, miként sikerül a feldolgozás és az azt követő folytatás…

Lars von Trier sokáig nem filmezett az Antikrisztus forgatása előtt, sőt, állítólag komoly lelki válságból próbált kilábalni akkortájt. Amiről ezt nyilatkozta: „2007 tájékán depressziós lettem. Teljesen új volt számomra ez az élmény. Minden triviálisnak, lényegtelennek tűnt, képtelen voltam dolgozni. Hat hónappal később, kísérletképpen írtam egy forgatókönyvet. Egyfajta terápia volt ez, kutatás, teszt, hogy képes leszek-e valaha még filmet rendezni. A forgatókönyv és a film végül elkészült, különösebb lelkesedés nélkül, nagyjából az intellektuális és fizikai kapacitásom felével."

Mindez érződik a filmen, amely a szexualitás legsötétebb bugyrait villantja fel, ahol az öncsonkítás, az egymás sanyargatása okoz élvezetet, mintegy feledtetni igyekezvén az átélt tragédiákat, beletemetkezni a magunknak okozott fájdalmakba. Trier mester, ahogy halad előre a történet szövésében, egyre mélyebben ássa bele magát és a nézőit a biblikus utalásokba, amelytől nem csak tragikussá, de misztikussá is válik a film. A rendező bevallása szerint a forgatókönyv nem a szokásos módon született. Ok nélkül illesztett be jeleneteket, a képeket minden logikai és drámai szerkezet nélkül komponálta, gyakran az akkori vagy korábbi álmaiból merítve. A téma ismét a természet volt, de másként, sokkal direktebb módon, mint korábban. Ebben a filmjében nincs semmilyen erkölcsi szabály, csak valami olyasmi, amit „nyers szükségletnek” nevezhetünk.

Az Antkrisztus nem horror, nem pornó, nem dráma, lehetetlen egyetlen műfajba besorolni. Egy biztos, a rendező géniusz célja a félelemkeltés az érzelmek felkavarása volt. Ahogy minden eddigi filmje, ez sem lesz toplistás, viszont (saját) közönség kedvenc igen, a Trier-rajongóknak ugyanis kötelező darab…
 
A DVD ITT megrendelhető!

Antikrisztus - Antichrist
 
Színes és fekete-fehér dán-német-francia-svéd-olasz-lengyel filmdráma (18)
2009
104 perc
Forgalmazó: ADS Service Kft.

Rendező: Lars von Trier

Szereplők: Willem Dafoe (Férfi)
Charlotte Gainsbourg (Nő)

Kép:2.35:1 (16:9)
Hang: magyar DD 5.1, angol DD 5.1, angol DTS
Felirat: magyar

Extrák: Közvetlen jelenetválasztás,
Interaktív menűk


Megjelenés: 2011. március 24.

Kommentek