Filmek a hangulatodra szabva

Férfit látok álmaidban

Megértem én, ha valakit idegesít ez az alak, akiről még mindig az Annie Hall vagy a Manhattan jut mindenki eszébe, holott ő már régesrég szakított az emberiséggel.

Szerintem minden nagyobb város polgármestere retteg, hogy egy nap elé áll egy producer, és bejelenti, Woody Allen forgatni óhajt a településen. A magát következetesen optimistának, pozitívnak valló, ám minden nézője számára a neurotikus, hipochonder szinonímájaként élő rendező ugyanis éves rendes emberiség-karikatúráit feltűnően szereti összekötni egy nagyvárossal. Most épp Londonon van a sor (tudjuk, azóta már lement egy párizsi fejezet is), ide helyezte el a mizantrópia mestere karikatúráit.

Hogyne, szerepről van szó, szerepről és modorról, ám Allen ezt annyira élvezi, hogy ez könnyen ráragad a nézőjére is. Sorsokkal, felskiccelt karakterekkel bábozni, majd mindet behajítani a sarokba, avagy gyün egy metafizikai Vitéz László, és (egyre kevésbé) finoman ironikus serpenyőjével ledönget mindenkit (azonosulni már rég nem lehet senkivel) – így él és alkot mostanában a rendező, és ezen a nézői távolság biztonságából könnyen elnevetgélünk.

Lucy Punch
Mert most is akárhány szálon indulunk neki a válogatott színésztársasággal, már a kezdet sem ígér sokat: súlyosan kapuzárási pánikkal küszködő öregember (Anthony Hopkins) elválik szintén nem fiatal feleségétől, hogy elvegyen egy Alekosznénak való libát, a másik oldalon egy döglődő házasságban szenved sikertelen író (Josh Brolin) és jobbra vágyó neje (Naomi Watts), utóbbi anyját hagyta el amúgy a Hopkins által megformált karikatúra. Ja, és mivel muszáj egy bombázót is szerepeltetni, Freida Pinto is feltűnik egy ablakban, melyre épp a Brolin személyében szenvedő író lát rá.

Ezek után már csak a dominók eldöntése következik, persze a kellő eleganciával és álszerénységgel, egy Macbeth-idézettel, szinte látjuk Allent Obi-Wan Kenobiként suhanni a háttérben, ahogy szakállát simogatja, hogy ő mennyire leszámolt mindennel. Szinte biztos vagyok benne, hogy  magányában hangosan röhög a sztárszínészein, akik körében egy idő óta kifejezett divat lett szerepelgetni egyet ennek a sikkes kis figurának a filmjeiben. Aki ellenszenves kis pozőr ugyan, de valamit tud, humora még mindig akad, úgyhogy a heti embergyűlöleti dózist tán innen a legszórakoztatóbb összeszedni.
 
Kinek ajánljuk: "Régen minden jobb volt"- és "Nincsen remény"-mániásoknak, illetve emóknak
 
Kinek nem: az okkultizmus és a fitnesz híveinek, valamint anyósoknak 
 
További információk és vetítési időpontok ITT!Férfi látok álmaidban - You Will Meet a Tall Dark Stranger

Színes, feliratos, amerikai-spanyol romantikus vígjáték
2010
98 perc

Rendező: Woody Allen

Szereplők: Gemma Jones (Helena)
Sir Anthony Hopkins (Alfie)
Naomi Watts (Sally)
Josh Brolin (Roy)
Antonio Banderas (Greg)
Freida Pinto (Dia)
Lucy Punch (Charmaine)
Roger Ashton-Griffiths (Jonathan)
Pauline Collins (Cristal)
Ewen Bremner (Henry Strangler)


Hazai premier: 2011. május 12.

 

Kommentek