Filmek a hangulatodra szabva

Ne engedj el!

@Ne engedj el! 2011. 05. 25.

Rendhagyó klónozós sci-fi a Napok romjai írójától és a világ egyik legjobb videoklip rendezőjétől.

Mielőtt azt hinnénk, hogy robotokat és szervcafatokat fogunk látni egy gyorsan villódzó képfolyamban, tisztázzuk a helyzetet. Mark Romanek filmje, mely a japán-brit Kazuo Ishiguro regényéből készült, semmiféle fémtartalommal nem bír. Inkább emberi lényekkel és érzésekkel operáló disztópia, klasszikus dráma, ám témája annyira izgalmas, hogy egyáltalán nem hiányzik a technokrata körítés. Sőt! Bár a hetvenes években kezdődő történet időíve a kétezres évekig terjed, akár egy fél évszázadot is ugorhatnánk vissza a múltba, olyan atmoszférát áraszt a brit vidéki táj, a kardigánok és az épületek.

A történet egy bentlakásos iskolában kezdődik, amely abban különbözik a hasonló intézményektől, hogy az oda járó gyerekek sorsa a korai szervadományozás, és ebből következően a húszas éveikben bekövetkező halál. Donornak nevelik ugyanis őket a világtól elszigetelten. Ebbe az iskolába jár Kathy H. (Carey Mulligan), Tommy D. (Andrew Garfield) és Ruth (Keira Knightley), akik barátként együtt töltik gyerekkorukat majd ifjúkorukat is.

A kialakuló szerelmi háromszögben be nem teljesült vágyaik annál tragikusabbak, hogy alig van idejük. A magába húzódó Kathy távolról figyeli, ahogy Ruth magáévá teszi Tommy-t. Aztán megtudják, hogy talán van esélyük a szervadományozást néhány évvel elhalasztani, ha igazán szeretik egymást. De kik szeretik egymást igazán?
 

Az Egy lányról című, a kritikusok által méltán ünnepelt filmben kolosszálisat alakító Carey Mulligan most ismét megmutatja, mit tud. Az ő játéka a film igazi erőssége, mellette Keira Knightley affektáló liba – azt is játszik, bár a végén erősen leamortizálva már eggyel jobb –, Andrew "Pókember" Garfield pedig enyhén súlytalan. Charlotte Rampling az intézet vezetőjének szerepében ismét hatásos; a gyerekeket felvilágosító tanárként megjelenő Sally Hawkins (a Hajrá, boldogság! Poppy-ja) pedig légiesen finom.

Még ha lassú tempójával nem is fog rabul ejteni mindenkit a film, témája elevenünkbe vág, ha az akció helyett ajándékba kapott gondolkodási idő alatt elmerengünk az élet relativitásának kérdésén. Mi lenne, ha csak donorként élhetnénk? Mit tennénk másként? A választás a miénk.

Kinek ajánljuk? Akik képesek időről időre másként ránézni életükre, akik szeretik a szépen fényképezett brit tájat; akik kíváncsiak a Madonna, Michael Jackson, En Vogue, Nine Inch Nails klipek rendezőjének új filmjére.

Kinek nem? Akik szerint a Transformersen túl nincs élet.
 
Vetítési időpontok ITT!

Ne engedj el! - Never Let Me Go

Színes, feliratos, angol-amerikai filmdráma
2010
103 perc
Forgalmazó: Budapest Film

Rendezte: Mark Romanek

Szereplők: Carey Mulligan (Kathy)
Keira Knightley (Ruth)
Andrew Garfield (Tommy)
Charlotte Rampling (Miss Emily)
Sally Hawkins (Miss Lucy)
Izzy Meikle-Small (fiatal Kathy)
Charlie Rowe (fiatal Tommy)
Ella Purnell (fiatal Ruth)
Kate Bowes Renna (Miss Geraldine)


Hazai premier: 2011. május 26.

 

Kommentek