Filmek a hangulatodra szabva

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Kellő óvatossággal és finoman adagolt pimaszsággal feldolgozott nagy amerikai képregény kerül a mozikba a héten.

Újabb képregénylegenda került filmre, és ezekkel a feldolgozásokkal Hollywood nagyon megtanult bánni: tudják, meddig mehetnek el, mennyi "művészi szabadság" fér bele a dologba (kb. mint egy szappanreklámba), és mennyire kell az elvárásoknak megfelelni (nagyjából teljesen - lásd Ang Lee átértelmező Hulk-filmjének bukását).

Ezért aztán a Amerika kapitány nem valamiféle Lars Von Trier-i átértelmezés, de ezt azért nem is várja el senki tőle. Épp a kellő mértékben tartalmaz a mai tömegfilmezés szintjének megfelelő ironikus, önreflexív elemeket (nyomokban pedig mogyorót), hogy elmondhassák a nézők: egy ízig-vérig mai 3D, látványos dolgot láttak.

Egy Indiana Jones-filmből ismerős hipermodern repülőt (a két film kb. egy időszakban játszódik!) üldöz egy hipermodern autó (egy batmobil?), előzőben a Gonosz menekül, az autóban Amerika kapitány, a Nő és a Felettes (Tommy Lee Jones) üldözik. Az autó utoléri az épp felszállni készülő náci repülőt, A. K. ugrana rá, ám a Nő még megállítja egy percre, hogy adjon egy szerencsecsókot (ismerős jelenet a Csillagok háborúja című sci-fiből), majd Tommy Lee Jones is felkiált: "Én nem fogom megcsókolni!". Ebből a jelenetből pontosan látszik, mennyit tettek hozzá az alkotók egy jól ismert, jól működő rendszerhez. Egy poént, némi öniróniát.
 

Kis vakarcs szeretne bevonulni a második világháborúba, de miután totál kripli, már sokadszor szórják ki a sorozóbizottságok. Egy Németországból menekült tudós, titkos projekt vezetője azonban felfigyel az eltökélt fiúra, akinek kedvelt szórakozása, hogy húsz kilóval erősebbekkel vereti meg magát. Vakarcs bekerül a titkos osztagba, akiket azért képeznek ki, hogy majd jól megnyerjé a háborút. Az egyik jelenetben a Felettes eldob egy gránátot a katonák közé, mindenki fejvesztve menekül, kivéve Vakarcsot, aki ráhasal a (persze nem éles) gránátra, hogy a többieket mentse - ez lenne a tökéletes amerikai katona? Hogy pontosan milyen is ő, azt nem tudjuk meg, bár elhangzik sok akciófilmes frázis, igazolásukra nincs mód. Mivel a történettel haladni kell, eljő a nagy átváltozás  ideje, majd bekerülünk egy kedves közjátékba - önirónia! Amibe a rendező láthatóan beleszeretett, majd hirtelen a fejéhez kap - atyaég, kifutunk az időből! Gyorsan a Gonosz elleni harc! Ebben a szekcióban már csak a Becstelen brigantyk ihlető erejét tapasztalhatjuk meg, igaz, addig már minden hollywoodi klasszikus kapott egy fejhajtásnak is beillő idézetet - karakterekben, cselekményben, vizuálisan.

Az Amerika kapitány még csavarral is szolgál, de ezzel együtt sem több egyszer nézhető, szórakoztató, elegendő humorral rendelkező, de cseppet sem egyedi filmnél - nem is baj, erre találták ki, no meg arra, hogy a második rész előtt legyen egy első.
 
Ajánljuk: akik szeretik a levágott fülű, pajzsos batmaneket

Nem ajánljuk: Kína-, Putyin-híveknek meg akik Babilon összeomlására várnak
 
Vetítési időpontok ITT!


Amerika Kapitány: Az első bosszúálló - Captain America: The First Avenger
 
Színes, szinkronizált, amerikai sci-fi akciófilm
2011
125 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Rendező: Joe Johnston

Szereplők: Chris Evans (Steve Rogers)
Hugo Weaving (Johann Schmidt)
Dominic Cooper (Howard Stark)
Tommy Lee Jones (Chester Phillips)
Stanley Tucci (Abraham Erskine)
Hayley Atwell (Peggy Carter)
Natalie Dormer (Private Lorraine)


Hazai premier: 2011. augusztus 4.
 
 

Kommentek