Filmek a hangulatodra szabva

A félszemű

2011. 08. 06.

A Coen-testvérek whiskybe pácolták Jeff Bridgest, és egy még nála is keményebb kislányt küldték a nyakára.

A tizennégy éves Mattie Ross apját hidegvérrel lelőtte a gyáva Tom Chaney, és a lány eltökéli, hogy az igazságszolgáltatás kezére adja a bűnöst. Segítséget kér az iszákos, hamar a fegyveréhez kapó békebírótól, Rooster Cogburntől. Ketten nekivágnak - a férfi tiltakozása ellenére -, hogy levadásszák Chaneyt. Az apja vére azt diktálja Mattie-nak, hogy a bűnözőt az indiánok földjén át is üldözze, és megtalálja őt a LeBouef nevű texasi ranger előtt, aki egy másik férfi meggyilkolása miatt vinné Chaneyt Texasba.
 
A Coen-fivérek nem tettek mást, mint levettek a polcról egy erős regényt, és azt adaptálták. A Nem vénnek való vidék esetében bejött a módszer, A félszemű (True Grit) pedig a hatvanas években már sikert aratott, úgyhogy nagyon nem nyúlhattak mellé.
 
Amit kapunk, meggyőző, vegytiszta western: öntörvényű hősök osztanak igazságot. A törvény határvidékén járó Jeff Bridges részeg-mocskos rendőrbíróként; Matt Damon texasi rangerként, Josh Brolin gyilkosként tökéletesen helyt állnak a Coenek tíz kategóriában Oscar-díjra jelölt filmjében.

A főnyereményt mégis Hailee Steinfelddel ütötték meg. Az apja gyilkosának elfogását hidegvérrel intéző lány komoly, okos, higgadt karaktere és alakítása egyszerűen csodálatos. Charles Portis regényének ugyanis ez a különlegessége: a vadnyugatot egy kőkemény és makacs tizennégy éves lány szemén keresztül láttatja.
 
A DVD ITT megrendelhető!

A félszemű - True Grit

Színes amerikai western
2010
106 perc
Forgalmazó: Select Kft.

Rendezte: Ethan Coen, Joel Coen

Szereplők: Jeff Bridges (Reuben J. Cogburn rendőrbíró)
Hailee Steinfeld (Mattie Ross)
Matt Damon (La Boeuf)
Josh Brolin (Tom Chaney)
Barry Pepper ('Lucky' Ned Pepper)
Domhnall Gleeson (Moon)
Elizabeth Marvel (a felnőtt Mattie Ross)
Leon Russom (Seriff)
Nicholas Sadler (Sullivan)
 
Képarány: 16:9

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, lengyel DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1

Felirat nyelv: magyar, szlovén, szlovák, szerb, román, portugál, litván, lett, lengyel, izlandi, horvát, hindi, héber, görög, észt, cseh, bolgár, arab, angol

Extrák: - A színfalak mögött Mattie Ross-szal
- A vadnyugat divatja: Szarvasbőrnadrágok és cowboykalapok
- Fort Smith felélesztése

Kommentek