Filmek a hangulatodra szabva

Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték

A második Guy Ritchie-féle Holmes-történet sokat tanult az első hibáiból, és sokkal jobb lett annál. Pedig az is sikeres volt.

Guy Ritchie-t szeretjük, de szeretetünkbe kis sajnálat is vegyül – ez kissé balfék rendező a kezdeti nagy sikerek (A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső, Blöff) után akár egy kétbalkezes bűnöző a filmjeiben, elpuskázta a lehetőségeket, mintha nem bízott volna magában. Egyre erősebb szerepet kapott az addig sem mellékes látvány, így végül semmi tere nem maradt a drámának, a tétnek. Anélkül pedig egy film csak 90 perces videoklip. A 2009-es Sherlock Holmes ezt a mellékesnek gondolt ízt hozta vissza, és a film sikere vissza is igazolta az irány helyességét. De ha ma újranézzük az első részt, feltűnik, hogy az eléggé nem komolyan vehető történet mellett a látvány szörnyen olcsó (amolyan részletgazdagon és látványzuhatagosan olcsó, mint egy feltuningolt Suzuki Swift) a sok számítógépes animációval, amely szinte kétségbeesetten szorít ki minden lehetőséget a két fő karakter árnyalására. Nem mintha erről szólnának a nyomozások, de enélkül nem lehet azonosulni senkivel.

A Sherlock Holmes 2 ezen a téren fényes győzelem, olyan második rész, amely minden téren meghaladja az elsőt – és erre kevés példa van. Megnőtt a tét és a tér: egész Európát bombás terrortámadások érik, a háttérben Holmes régi nagy ellenfele áll, Dr. Moriarty matematikaprofesszor. A kérdés persze a „De miért áll ez neki érdekében?”, amit Holmesnak szövevényes úton kell kiderítenie. Nincs könnyű dolga, mert a professzor az angol miniszterelnök barátja, és amúgy hatalmas, gazdag ember. Holmes végigjárja Európát, ami helyenként kissé túlhabzó tájképeket eredményez, de mégis érdekes látni az 1891-es Londont, Párizst, svájci és német földeket. Megint kapunk egy nagy rakás logikai felfejtést, a híres holmesi dedukciót, de nem érezzük azt, mint egy unalmas mesében, hogy oké, a jó tündér előre tud és lát mindent, mert mindig érkezik egy csavar, egy új információ, ami elbizonytalanít minket is. Persze a történetből nem hiányoznak az önironikus, parodisztikus elemek sem, de hát ezt egy Guy Ritchie-film esetén nem is kell megemlíteni.
 

A történetbe belép két új kisebb karakter is, Holmes bátyját Stephen Fry formálja meg, aki a briteknek legalábbis egy Gálvölgyi János és Bajor Imre együtt, most is a lazább pillanatokért fele, míg az első részben Irene Adlert játszó, kissé halvány, jellegtelen Rachel McAdams helyére a sokkal erőteljesebb Noomi Rapace alakította Sim lép be – az intenzív jelenlétű színésznő tökéletesen ízesíti meg a filmet, mint egy csipet keleti fűszer a lecsót, igaz, kicsit lóg a történeten, melybe elég erőteljesen bele lett erőltetve.

Az igazi emberi tényező persze John Watson és Sherlock Holmes, akiknek az első részben már pedzegetett viszonyára ezúttal jobban rálátunk – Ritchie és persze két színész épp a kellő mértékben utal arra, hogy Holmesnak mennyire fontos Watson, és ez valamiféle rajongásban visszafelé is megtestesül. Teljesen jól és hitelesen működik a dolog, amit látens homoszexualitásnak hívni tán túlzás lenne – két férfi erős baráti kapcsolatáról van szó.

Olyan ez, mint a House és Wilson doktor közti kapocs. És meg is érkeztünk a sikerrecept lényegéhez:  Guy Ritchie Sherlock Holmesa intelligens és kicsit gonoszkodó, mint Gregory House, ügyes nyomfejtő, mint egy CSI-helyszínelő, érezhetően kevéssé érdeklik a nők és különc, mint Jack Sparrow kapitány, és úgy verekszik, mint Bruce Lee. Ezt a Holmesot mindenki ismeri valahonnan, már csak az kellett, hogy kapjon egy kis helyet a(z egyébként most tényleg lélegzetelállító és fordulatos, a helyén és jól kezelt) látványhoz. Megkapta, mint ahogy a történetbe is belép a történelem nagy és sötét önsúlyának tehetetlensége.

Mit szaporítsuk tovább a szót? A Sherlock Holmes egy tökéletes mai mozi.

Kinek ajánljuk? Aki a moziban egyszerűen jól akar szórakozni.

Kinek nem? Aki ragaszkodik a régi, Jeremy Brett-féle Holmeshoz. Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték - Sherlock Holmes: A Game of Shadows
 
Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm
2011
129 perc
Forgalmazó: InterCom

Rendező: Guy Ritchie

Szereplők: Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes)
Jude Law (Dr. John Watson)
Jared Harris (Moriaty professzor)
Noomi Rapace (Sim)
Rachel McAdams (Irene Adler)
Kelly Reilly (Mary Morstan)
Geraldine James (Mrs. Hudson)
Stephen Fry (Mycroft Holmes)


Bemutató dátuma: 2012. január 5.
 

Kommentek