Filmek a hangulatodra szabva

Martha Marcy May Marlene

Csendes, de éles film egy szektatagról, illetőleg a boldogság érdes peremvidékéről.

Különleges hangulatú film ez, egy kissé egzaltált lánnyal a középpontban, akinek nem fekszik az amerikai álom, a jólét és meggazdagodás fogyasztói receptje. Martha ezért csatlakozik egy társasághoz, egy kommunához, amely szakít a korlátlan vásárlás ideáljával, és megpróbál kilépni a rendszerből. Szabadság, kiteljesedés vagy léleknyomorító katonás elnyomás, agymosás?
 
Sean Durkin filmje nem próbál választ adni, és ezért csak dicséret illeti. Mivel a dolgokat Martha szemüvegén keresztül látjuk, hasonló élményünk lehet, mint Lars von Trier Idióták című filmjénél: a társadalomból kivonulók saját törvényei olykor visszásabbaknak tűnnek, mint azok, amelyektől elfordulnak. De ez még nem igazolja a többségi társadalmat.
 

Mindezt pedig valahol egy pszichothriller határvidékén járva tárja elénk a film, ráadásul kevés és visszafogott eszközzel operálva. Így a Martha Marcy May Marlene igazi értéke, a vágás és a képek segítségével létrehozott hangulat, az a csendes és lefojtott tér, amelyben a mai kor individuumai félszegen - és ki-ki bátorságának megfelelően radikálisan, avagy teljesen elfogadva a rendszert -, keresik a boldogságot. Ennek a boldogságnak az üres, hűlt helye ez a film.

Kinek ajánljuk: akik szeretik hallgatni egy tó hideg hullámainak verdesését

Kinek nem: mérlegképes könyvelőknek és szektavezetőknek  Martha Marcy May Marlene
 
Színes, feliratos, amerikai thriller
2011
102 perc
Forgalmazó: Budapest Film

Rendező: Sean Durkin

Szereplők: Elizabeth Olsen (Martha)
Sarah Paulson (Lucy)
John Hawkes (Patrick)
Hugh Dancy (Ted)
Brady Corbet (Watts)


Hazai premier: 2012. január 12.

 
 
 

Kommentek