Filmek a hangulatodra szabva

Született feleség

2012. 01. 31.

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu a hetvenes évek retró hangulatában szórakoztat.

Észak-Franciaország, Sainte-Gudule, 1977. A háztartásbeli Suzanne (Catherine Deneuve - A nap szépe, Az utolsó metró, Iszonyat) engedelmes felesége a gazdag iparosnak, Robert Pujolnak (Fabrice Luchini - Intim vallomások, A púpos), aki ugyanolyan kemény kézzel irányítja esernyőgyárát, mint gyerekeit és "reprezentatív" feleségét. Amikor azonban a munkások egy sztrájk során túszul ejtik Robertet, Suzanne veszi át a szerepét a vállalatban - mindenki legnagyobb meglepetésére ügyes és magabiztos vezetőnek bizonyul.

Robert azonban csúcsformában tér vissza pihentető kis kalandjából, és a dolgok innentől egyre bonyolultabbá válnak. Ráadásul Suzanne volt szeretője, Maurice Babin (Gérard Depardieu) is feltűnik a színen...
 
A film több szempontból is kellemes meglepetés, bőven több van benne, mint egy kiszámítható ívű fejlődésregény az unatkozó szépasszonyról, aki jobb későn, mint soha alapon magára talál.
 
Madame Suzanne Pujol bőrében a francia nemzeti ikon, Catherine Deneuve végre nem csupán szépen öregedő istennő, hanem tupírozott hajú, reggeli kocogása során állatokkal társalgó, verseket költő, burzsoá gyárosné, akit idegbeteg igazgató férje ezer éve csal. Karakterén még saját gyerekei is elnézően mosolyognak, míg rá nem jönnek, hogy a mamának is volt múltja, bőven vannak elképzelései a gyár reformjáról és micsoda jövő áll előtte! Lehet, hogy fia a Depardieu alakította komcsi politikustól van?!

A vígjáték varázslatos hangulata a hetvenes évek végét minden részletében gondosan és hibátlanul idézi meg: a frizurák, az öltönyök, az autók, a tapéták, a szórakozóhelyek, a zene mind a helyükön vannak. A kizsákmányoló gyáros kontra sztrájkoló munkásbrigád felállás autentikus, és még egy bájosan vicces diszkójelenet is került bele. Mintha egy harminc éves filmet látnánk, tökéletes az illúzió.
 
A DVD itt megrendelhető!
 
Született feleség - Potiche
 
Színes, feliratos, francia vígjáték
2010
103 perc
Forgalmazó: Budapest Film / ADS Service Kft.

Rendező: François Ozon

Szereplők: Catherine Deneuve (Suzanne Pujol)
Gérard Depardieu (Maurice Babin)
Fabrice Luchini (Robert Pujol)
Karin Viard (Nadege)
Judith Godréche (Joëlle)
Jérémie Renier (Laurent Pujol)
Évelyne Dandry (Genevieve Michonneau)
Bruno Lochet (André)

Képarány: 16:9

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1

Felirat nyelv: magyar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentek