Filmek a hangulatodra szabva

Mindenki szereti a bálnákat

Hogyan fogtak össze az eszkimók, a Greenpeace, egy olajtársaság, valamint az amerikai és a szovjet hadsereg egy bálnacsalád megmentéséért? A felemelő történetet az élet írta.

Még a hidegháborús nyolcvanas években, Reagan elnöklése idején történt az eset, hogy egy alaszkai kisvárosi televíziós, Adam Carlson (John Krasinski – Office) riportot készített három szürkebálnáról, akiket az északi sarkkör gyorsan szilárduló jege fogságba ejtett. Nem gondolta volna, hogy élete legfontosabb sztoriját csípte meg. Pedig hamarosan egymásnak adták a kilincset a szenzációhajhász újságírók, egy olajmágnás, a hadsereg katonái, még maga az elnök is felemelte a kagylót.

A legfontosabb szerepet azonban Adam ex-barátnője, a Greenpeace-es Rachel Kramer (Drew Barrymore) játszotta, aki amellett, hogy vadul ágált a környezetpusztítás ellen, nem átallott lemerülni a jeges vízbe, hogy közelebbről is ellenőrizze a hatalmas vízi emlősök egészségi állapotát. Végül nemzetközi összefogással sikerült átjárót nyitni az eltorlaszolt partszakaszon, és a bálnák megmenekültek.
 

Környezetvédelmi témában egyszerre informatív és szórakoztató mozit készíteni nem könnyű. Ken Kwapis tutira ment. Az alaptörténet ürügyén jó érzékkel és humorral mutatja be, hogy gyakorlatilag minden szinten a jó pr a lényeg, és azt is, hogy hányféle médiamunkás létezik. Van, akit csak a hírnév érdekel; van, akit az ügy is, és van, aki a kritikus pillanatban leteszi a kamerát, és csákányt ragad. Akad emellett romantikus szál és a történeti hűség kedvéért archív felvételek is.

Minden korosztály megtalálhatja a magának való hőst ebben a filmben. A gyerekek azonosulhatnak a történetet elmesélő, talpraesett eszkimó fiúval és izgulhatnak a bálnákért. A celebekre éhezőknek ott van a négyéves korától színészkedő Drew Barrymore, a sorozatkedvelőknek John Krasinski (Office) és a csinos szőke riportert alakító Kristen Bell (Veronica Mars, A pletykafészek). Középkorú hölgyek pedig az őszen is jóképű Ted Danson játékát élvezhetik az olajmogul szerepében. Nem az év családi filmje, de bizonyíték, hogy talán mégsem érett meg a pusztulásra az emberiség.

Kinek ajánljuk?
Környezettudatos családoknak és médiaszakos hallgatóknak kötelező. A természetrombolásra érzéketlen embereknek pláne.

Kinek nem ajánljuk? Akinek annyira elege van a télből, hogy csak pálmafás filmeket bír nézni. Mindenki szereti a bálnákat
- Big Miracle

Színes, feliratos, amerikai romantikus dráma
2012
107 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Rendezte: Ken Kwapis

Szereplők: Drew Barrymore (Rachel Kramer)
John Krasinski (Adam Carlson)
Kristen Bell (Jill Jerard)
Stephen Root (Haskell kormányzó)
Dermot Mulroney (Scott Boyer ezredes)
Ted Danson (J. W. McGraw)


Hazai premier: 2012. február 23.
 

Kommentek