Filmek a hangulatodra szabva

Lazacfogás Jemenben

@Lazacfogás Jemenben 2012. 03. 19.

Az önellentmondásnak tűnő cím romantikus mesét rejt Ewan McGregorral és Emily Blunttal. Az Árvák hercege és a Csokoládé rendezőjétől.

Micsoda eszement ötlet a sivatagba halastavat telepíteni – gondolja a halkutató Dr. Alfred Jones (McGregor), amikor felkérik, hogy honosítsa meg a lazachalászatot az Arab-félszigeti Jemenben. A gondolat egy helyi sejk (Amr Waked) fejében született meg, és azért nem hamvába holt idea, mert az uralkodó a béke megteremtésére használná az idegnyugtató időtöltést. Fred rögtön nemet mond, ám ezt brit politikai körök nem nézik jó szemmel. Emellett a mesés vagyonnal rendelkező arab nemes egy skóciai sportbirodalom tulajdonosa is, így aztán nem meglepő, hogy Fred hamarosan a Jemen folyó partján tanítja a műlegyes horgásztechnikát a projektet vezénylő gyönyörű, fiatal üzletasszonynak, Harrietnek (Emily Blunt).
 

Hallström filmje tulajdonképpen egy romantikus vígjáték álruhájába bújtatott ökomese, melynek mozgatórugója persze a régi jó ismerős: a politika. Hiszen ha el kell terelni a figyelmet mondjuk az afganisztáni konfliktusról, nem árt néhány jól irányzott hírt tálalni a sajtónak, vagy egy olyan magasztos üggyel kampányolni, mint a sejké. A rendező a hangsúlyt mégis a szerelmi szálra helyezte, mondhatni ismét feel-good mozit forgatott, egy kis tudomány kontra hit polémiával. A siker érdekében a forgatókönyv megírását Simon Beaufoy-ra bízta, akinek a 127 óra, a Gettómilliomos vagy az Alul semmi köszönhető.

Ewan McGregor és Emily Blunt között működik a kémia, így a romantika szabadon burjánzik a sivatagi naplementében. De a prímet a brit miniszterelnök tanácsadójaként látható Kristin Scott Thomas viszi, aki kacagtatóan pattogós parancsolgatással igyekszik polírozni a kabinet imázsát.

Kinek ajánljuk? Aki a szokásosnál tartalmasabb romantikus filmre vágyik.

Kinek nem ajánljuk? Aki nem szereti a lazacot.
Lazacfogás Jemenben - Salmon Fishing in the Yemen

Színes, feliratos, angol romantikus vígjáték
2011
111 perc
Forgalmazó: Fórum Hungary

Rendezte: Lasse Hallström

Szereplők: Ewan McGregor (Fred Jones)
Emily Blunt (Harriet Chetwode-Talbot)
Amr Waked (a sejk)
Kristin Scott Thomas (Bridget Maxwell)
Rachael Stirling (Mary Jones)
Tom Mison (Robert)
Catherine Steadman (Ashley)

Hazai premier: 2012. március 15.
 
 

 

Kommentek