Filmek a hangulatodra szabva

Fehér pokol

@Fehér pokol 2012. 03. 23.

Ennyi: remekül eltalált, tökéleteshez közelítő túlélőfilm Liam Neesonnal a főszerepben valahol a fagyos semmi közepén - szörnyű magyar címmel.

Nem, a címet el lehet felejteni - úgy látszik, Magyarországon már mindent felülír valami rosszul értelmezett marketing-felfogás, amit bulvárosnak hívunk itthon, pedig igazából csak ostobaság és bornírtság az egész. Nem, nem fehér pokol, nem meztelen nős címlapok darabolós gyilkosokkal, teljesen más - The Grey, a szürke, mint a farkas, mint a piszkos hó, mint az üres, megváltás nélküli ég. Igen, egészen idáig juthatunk, ha ezt az úgy nevezett akciófilmet választjuk.

John Ottway (Liam Neeson) olajcégeknek dolgozik, most épp Alaszkában - a kitermelést végző személyzet biztonságára ügyel, mely főképp állati támadásokat jelent. Életének egyetlen színfoltja, hogy el nem küldött leveleket ír volt szerelmének, aki eltűnt, elhagyta, nem él - aki számára az egyetlen szépség ezen a durva férfiarcokkal telepöttyözött hófehér, didergős tájon. De ez a kényszeres levélírás a csődöt is jelenti, s Ottway már kész arra, hogy ajkán apjának egyetlen versével véget vessen életének. De nem teszi - másnap elindulnak vissza a civilizációba. A repülőgépen azonban gondok akadnak, és nemsokára egy füstölgő roncs mellett ébred a sokkból maroknyi túlélő, köztük Ottway is. Elindul a harc a túlélésért.
 

Mely, mint minden igazi harc, rengeteg kérdést vet fel. A hidegben, hóviharban, farkasoktól fenyegetett férfiak küzdelme köszönhetően Joe Carnahan (Szupercsapat, A narkó) rendező igyekezetének, és az egész stáb munkájának szinte minden stilizációt nélkülöz. Minden velünk történik meg, nincs felesleges zene, rossz jelenet, minden tökéletesen ki van találva s meg van valósulva. Lefagy a kezünk, fájnak a sebeink, arcunkba fúj a szél, és ehhez még 3 vagy 4D-re sincs szükség (csak mondjuk egy óriási operatőrre, Takajanagi Masanobura). Nem valóságimitáló film ugyanakkor a Fehér pokol, hanem azt mutatja meg, hogy lehet valóságot teremteni filmes eszközök használatával - nagyjából erre vágyik minden moziba járó.

Meg hogy elfelejtsen levegőt venni.

És ha minden velünk és velük történik meg, akkor az már az emberrel is "történve van". A férfival, az emberiséggel, amelyegy számára előnytelen terepen kell küzdjön. A nagy szavak mértékkel hagyják el a hősök száját (ne feledjük, alapvetően egy hollywoodi filmet nézünk épp), de mégis az is belegondol a mélyebb dolgokba, aki amúgy naphosszat könyökvédőben sikkaszt egy kormányhivatalban.

Nem lehet nem szólni a színészekről, akik csodálatos alázattal áznak-fáznak, másznak, kúsznak, felvázolják az alaszkai olajkitermelő népét, és az embert. És hát a nagyszerű, elképesztő Liam Neeson - ez a finom, művelt angol úr maga a megfáradt munkás, amely maga sem tudja, honnan szedett energiákkal megy előre, küzd. És lenyűgözi a nézőjét. (Neeson amúgy úgy birkózott meg az extrém hideg forgatási napokkal, hogy reggelente öt percig, majd egyre hosszabb ideig a jéghideg zuhanyt vett, ami tényleg segített.

A Fehér pokol csattanós válasz azoknak, akik szerint Hollywood unalmas, középszerre és biztonsági játékra, klisékre alkalmas pénzgyár, semmi más.    

És a végén jó érzés megint beszívni-kifújni.

Kinek ajánljuk: akik nem ijednek meg egy vérbeli túlélős filmtől

Kinek nem: reumásoknak, illetve akiknek pár gyom már a természet burjánzását jelenti
 
 
 Fehér pokol - The Grey

Színes, feliratos, amerikai akciófilm -
12 éven aluliaknak nem ajánlott.
2012
117 perc
Forgalmazó: Pro Video

Rendező: Joe Carnahan

Szereplők: Liam Neeson (Ottway)
Frank Grillo (John Diaz)
Dermot Mulroney (Talget)
James Badge Dale (Lewenden)
Joe Anderson (Flannery)
Nonso Anozie (Burke)
Dallas Roberts (Hendrick)

Hazai premier: 2012. március 22.
 

Kommentek