Filmek a hangulatodra szabva

Őrült, dilis, szerelem

2012. 04. 03.

Szövevényes romkom frappáns dialógusokkal, szellemes kiszólásokkal és válságos időkben hasznos tanulságokkal.

Az Őrült, dilis, szerelem főhőse, Cal (Steve Carrel) tipikus kispolgári élete egyszer csak megváltozik, amikor kiderül, hogy csalja a neje, Emily (Julianne Moore), akivel a gimi óta szeretik egymást. Ezen olyan nagyon se mi, nézők, se a család, se a barátok nem lepődnek meg, mert amíg Emily a mai napig dögös, addig Cal bizony szürke egérré változott: kitaposott edzőcipőt hord, mert az olyan kényelmes, és a méreténél két számmal nagyobb zakót, amit már a kényelemmel sem lehet megmagyarázni - ez már maga a keserves, hosszú évek alatt magára szedett igénytelenség.

A képben van még a 13 éves fiuk, Robbie (Jonah Bobo) aki a reménytelen szerelem érzését bébiszitterén, Jessicán (Analeigh Tripton) próbálgatja - ő viszont vaskos apakomplexusa miatt Calra bukik. A srác  pubertáskori lendülettel mindent megtesz azért, hogy az eleve reménytelen helyzet az is maradjon. Cal a válás után jobb híján a helyi bárba jár leinni és égetni magát, ahol felkarolja Jacob (Ryan Gosling), és elhatározza, hogy keserves munkával kivakarja nyomorúságos állapotából.

Már ebből a sok névből is sejthető, hogy a többgenerációs, szövevényes viszonyokból álló filmről van szó, ami ígéretes alap egy romantikus komédiához, amit tovább erősítenek a frappáns dialógusok és a klasszisokhoz méltó színészi játék. Különösen Carrel és Moore villognak, mindig pont annyit és pont úgy játszanak, ahogy egy romkomban elfogadható  - és olyan poénokat tudnak elsütni apró gesztusaikkal, amelyek másoktól egyáltalán nem lennének viccesek. Közben a legújabb divatnak megfelelően számos kiszólást hallunk a filmből, így például a megsemmisülten hazafelé sétáló Cal a hirtelen jött záporban ázva megjegyzi, hogy már megint micsoda közhely, illetve többször is hallunk utalást a film korhatáros besorolására.

Az ilyen filmeket látva mindent meg lehet bocsájtani Hollywoodnak; amikor érezni, hogy a film stábja olyan precíz és profi munkát végez, amire csak egy évszázados munkával kicsiszolt szórakoztatóipar szereplői képesek. Persze a film nem tökéletes, a 118 perces játékidő nyugodtan megállhatott volna a klasszikus 90 perc táján, és a történetben is van egy-két olyan egyszerűsítés, ami se nem logikus, se nem életszerű - de ezek nem olyan jelentős hibák, hogy számottevően megzavarják a szórakozásunkat.

Az Őrült, dilis, szerelem számos romantikus tanulságot tartogat - ezek közül némelyeket egyéni ízlés szerint bátran ki lehet röhögni, de az valószínűsíthető, hogy amíg vannak ilyen gondosan elkészített, “soha ne add fel” - típusú filmek, addig Amerika nem fog egykönnyen csődbe menni.
 
A DVD itt megrendelhető!
 
Őrült, dilis, szerelem - Crazy, Stupid, Love
 
Színes amerikai romantikus vígjáték
2011
118 perc
Forgalmazó: Pro Video Film


Rendező: John Requa, Glenn Ficarra

Szereplők: Steve Carell (Cal Weaver)
Julianne Moore (Emily Weaver)
Ryan Gosling (Jacob Palmer)
Emma Stone (Hannah)
Marisa Tomei (Kate)
Kevin Bacon (David Lindhagen)


Képarány: 16:9

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1

Felirat nyelv: magyar, angol
 
 
 
 
 

Kommentek