Filmek a hangulatodra szabva

Blue Valentine

2012. 05. 21.

Rengeteg alkotás született már a szerelemről, de talán egyik sem lett annyira erőteljes, mint ez.

Cindy (Michelle Williams - Viharsziget, Egy hét Marilynnel) és Dean (Ryan Gosling - Drive - Gázt!, A hatalom árnyékában) története a jelen és a múlt pillanataiból építkezik, kompromisszumok nélküli portrét adva a fiatal házaspár kapcsolatáról. Szerelmük olyan szép, az együttélés során előjövő problémáik pedig olyan szívszorító helyzetekbe sodorják őket, hogy történetük mindenkit megérint. Kamaratörténet az egész, mint ahogy az emberi élet maga is az – egy Oscar-díjas alakítással.
 
Van egy kis család, fiatal szülők, kedves kislány, szinte idilli a kép. Már-már irigyelnénk az egymást szerető szülőket, a boldog gyereket, ám amikor a kutyát elüti egy autó, és megnyilvánul valami fojtott indulat („már megint nem zártad be a kerítést” – valami ilyesmi, amiket mindenki minden nap a szerelmének nevezett idegen fejéhez vág), már tudjuk, hogy a tudatosan irányított kedvesség mögött a szokott, éppen köznapiságában elviselhetetlen pokol fog feltárulni.

Elhallgatások, meg nem felelések, valaha szeretetből kötött kompromisszumok, amelyek azonban, mint a kompromisszumok mindig, lassan szétrágják a kötelékeket, amelyeket megtartása érdekében létrejöttek.

És megmutatkozik, szép lassan, az egyszer már látott képekhez mindig új nézőpontot rendelve, a múlt. A nő a nem várt terhesség miatt mondott le álmáról, hogy orvos legyen, s most nem tudja megbocsátani az ambícióhiányt fizikai munkás férjének. Azzal kell azonban szembesülnie, hogy az orvos, akinek most asszisztensként a keze alá dolgozik, valójában nem a munkájára tartana igényt, hanem nőként vetett rá szemet. A férfiről pedig lassan kiderül, hogy a család, amelyhez mindenek fölött ragaszkodik, nem csak kezeli őt idegenként, de abban valóban idegen is.

Ezt a filmet nézhetővé teszi a két főszereplő. A szuggesztív Ryan Gosling egyszerre ártatlan, sérülékeny, ám ebből a sérülékenységből egyfajta agresszív kapaszkodást formáló férj. Egyszerre szeretetre méltó és fojtogató. A belső elfáradást, csömört pedig a Bábelből ismerős Michelle Williams mutatja meg, annak a nőnek, annak az embernek a kétségbeesésével, aki mindig abban a hiszemben hozott döntéseket, hogy az adott körülmények között a lehető leghelyesebben cselekszik, s mégis a csőddel kell szembesülnie. Megérdemelt Oscart kapott ennek az egyszerre szép és elhasználódott, de legfőként végtelenül kiábrándult nőalaknak a megformálásáért.
 
A DVD itt megrendelhető!
Blue Valentine

Színes, feliratos amerikai filmdráma
2010
112 perc
Forgalmazó: Budapest Film

Rendezte: Derek Cianfrance

Szereplők: Ryan Gosling (Dean)
Michelle Williams (Cindy)
Faith Wladyka (Frankie)
John Doman (Jerry)
Mike Vogel (Bobby)
 
Képarány: 16:9

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DTS, angol DD 5.0

Felirat nyelv: magyar

Extrák: - interaktív menük
- közvetlen jelenetválasztás
 

Kommentek