Filmek a hangulatodra szabva

Nannerl, Mozart nővére

Egy zseni tehetséges testvérének lenni - nem elég teher egy lánynak.

Sándor Csikar, az Aranycsapat a tizenkettedik játékosa, Varga Zoltán, Albert árnyékában a Fradiban, Andy Murray, az örök negyedik teniszező - sok történet, személyes siker és sikertelenség alapvető eleme a "rosszkor, rossz helyen"-motívum. Mit mondjon Maria Anna Mozart, családi nevén Nannerl, aki tehetséges csembalista és zongorista volt, csak hát volt egy öccse, aki a zenetörténet egyik legnagyobb zsenije volt?

René Feret filmje ennek a méltatlanul elfeledett lánynak a történetét meséli el, aki a hét Mozart testvér közül W. A.-szal egyedül élte túl a gyerekkort. Apjuk eleinte őt tolta előtérbe, mert a lány is csodagyereknek számított, de később társadalmi megfontolások miatt a kisfiú kapta meg a kiemelt pozíciót, a lánynak maradt a hagyományos női út - házasság, gyerekek, személyes ambíciók elfelejtése. Ez az igazságtalanság pedig a mai napig megmarad, hisz a nők még most is sokszor kell feláldozzák magukat, céljaikat, álmaikat vélt társadalmi elvárások miatt.
 

A Féret család eléggé kivette a részét a film megvalósításából: a rendező-forgatókönyvíró-producer René mellett a másik producer-vágó Fabienne, a főszereplő Marie, a mellékszereplő Lisa is ugyanezzel a vezetéknévvel rendelkezik.

Kinek ajánljuk: erős igazságérzésűeknek, akik szeretik a kosztümös filmeket

Kinek nem: akik szerint a nőnek a konyhában a helye12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
 
 
 
 

Nannerl, Mozart nővére
- Nannerl, la soeur de Mozart

Színes, feliratos, francia filmdráma
2010
120 perc
Forgalmazó: Anjou Lafayette

Rendező: René Feret

Szereplők: Marie Féret (Nannerl Mozart)
Marc Barbé (Léopold Mozart)
Delphine Chuillot (Anna-Maria Mozart)
David Moreau (Wolfgang Mozart)
Clovis Fouin (herceg)
Lisa Féret (Louise)
Adele Lepretre (Victoire)
Valentine Duval (Sophie)


Hazai premier: 2012. május 31.

 

Kommentek