Filmek a hangulatodra szabva

A csodálatos Pókember

@A csodálatos Pókember 2012. 07. 13.

Örömhír a(z örök) kamaszoknak: a pókcsípte Peter Parker minden eddiginél látványosabban tér vissza, hogy csuklójából hálót lövellve repkedjen New York felhőkarcolói között.

Még le sem ülepedett a por a Sam Raimi-féle, jól sikerült Pókember trilógia utolsó része felett, máris újból levették a Marvel Comics képregényhősét a polcról. Marc Webb (500 nap nyár) gyakorlatilag megint elmeséli az átlagos gimnazista, Peter Parker történetének kezdetét, akinek életét megváltoztatja egy radioaktív pók csípése. Petert, akit nagybátyja és nagynénje nevel, nem hagyja nyugodni szülei eltűnése, és apja aktatáskájában rá is lel egy nyomra, mely egykori munkatársához, dr. Connorshoz vezet.

Miközben a fiú egyre magabiztosabban éli pókruhás életét, osztálytársa, a szőke Gwen Stacy iránt is erősödő érzelmeket kezd táplálni. Amikor egy szérum hatására dr. Connors gonosz gyíkká válik, Pókember ráébred, ő okozta a bajt, és csak ő állíthatja meg.

A nagy kérdés nem az volt, hogy Webb képes-e elég látványos ugrálós akciójeleneteket kreálni, hogy a Peter fejlődéstörténetét elég érdekesen tálalja-e, vagy hogy elég humoros lesz-e a forgatókönyv. Inkább az, hogy meg tudja ismételni Raimi két főszereplője, Tobey Maguire és Kirsten Dunst között lebegő igazi tinédzser l’amourt. A dolog ugyanis azon múlt, hogy talál-e két megfelelő színészt, és megtalálta.
 

A címszerepet alakító Andrew Garfield számára a széleskörű ismertséget A közösségi háló, David Fincher Facebook-filmje hozta meg, pedig tehetsége már korábbi munkái, a különösen erős Boy A bűn- és bűnhődéstörténetében vagy a Ne engedj el! szervdonorjaként is megmutatkozott. Emma Stone A segítség című Oscar-nyertes drámával került reflektorfénybe, pedig az utóbbi évek legszellemesebb komédiájában, a Könnyű nőcskében is vitte a prímet a suli legdögösebb csajaként; de már a Superbad – avagy miért ciki a szex? óta szeretjük. Úgy tűnik, párosuk telitalálat, mert a való életben is összejöttek, a lapok pedig máris úgy emlegetik őket, mint korunk Spencer Tracyjét és Katherine Hepburnjét.

A történet olajozottan pörög, az események logikusan építkeznek egymásból és a motiváció is erős az elveszett szülők keresése miatt. Azonban Parker már nem egy lúzer, mint korábban Maguire figurája, még az összecsapások hevében is poénokkal dobálózik, és mobiltelefonnal játszik várakozás közben. A high-tech kütyük is korszerűsödtek, és persze a látvány is túlszárnyalja az eddigieket a röpködő jelenetek szubjektív kameraállásával IMAX 3D-ben.Totális moziélmény, szívvel, lélekkel, kis lózunggal és tinédzseres félmosollyal.

Kinek ajánljuk? Akik képesek átengedni az irányítást két órára tinédzser énjüknek.

Kinek nem ajánljuk?
Arachnofóbiásoknak. Aki nem érti az egyre növekvő felhajtást a képregény adaptációk körül.



Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott!
                                                                                                                     
 

 

A csodálatos Pókember - The Amazing Spider-Man

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm
2012
136 perc
Forgalmazó: InterCom

Rendezte: Marc Webb

Szereplők: Andrew Garfield (Peter Parker / Pókember),
Emma Stone (Gwen Stacy)
Martin Sheen (Ben Parker)
Sally Field (May Parker)
Rhys Ifans (Dr. Curt Connors)
Denis Leary (George Stacy)
C. Thomas Howell (Ray)
Chris Zylka (Flash Thompson)


Hazai premier: 2012. július 12.
 

Kommentek