Filmek a hangulatodra szabva

A tetovált lány

2012. 07. 15.

A nagy hatalmú svéd Vanger-klán feje, aki negyven éve nyomoz eltűnt unokahúga után eredménytelenül, sajátos megoldást választ a titok felgöngyölítésére.

A megszégyenített újságíró, Mikael Blomkvist (Daniel Craig) elfogad egy felkérést, hogy titokban nyomozzon ki egy régi, ám megoldatlanul maradt gyilkossági ügyet. A megbízó az áldozat nagybátyja, a svéd iparmágnás, Henrik Vanger (Christopher Plummer). Egy tetovált Hacker lány, Lisbeth Salander (Rooney Mara) - akit arra bérelnek fel, hogy Blomkvist után kutasson - rájön, hogy összeesküvés vezetett az újságíró bukásához. A véletlen úgy hozza, hogy kettejüknek együtt kell folytatniuk a nyomozást. A furcsa páros számos titokra, gyilkosságra és perverzióra bukkan, miközben egyre közelebb kerül a mindkettejüket bekebelezni készülő, bujkáló gonoszhoz.
 
Minden idők legsikeresebb svéd thrillere, a Stieg Larsson által írt Millenium-trilógia első kötete akkorát szólt, amely mellett a filmes szcéna nem mehetett el szótlanul. A jól sikerült svéd adaptáció után aztán Hollywood is kérte a jussát. Kifejezetten irritáló volt, amikor elindult az amerikai médiacirkusz A tetovált lány remake kapcsán, agyondizájnolt fotósorozattal a címszerepre kiválasztott Rooney Marával női és filmes magazinokban. Már csak azért sem hittünk benne, hogy az új film megközelítheti az azóta sztárrá vált Noomi Rapace és Michael Nykvist főszereplésével készült eredeti film színvonalát. Pedig de.

A kérdés persze nem Fincher rendezői zsenialitása. A zsáner a kisujjában van: ott a Hetedik, a Harcosok klubja, a Zodiákus. Inkább az nem volt egyértelmű, hogyan fogja kezelni az erős alapanyagot. A sok szálon futó, bonyolult történetet a főszálra redukálta,  de mégsem zavaróan kurtított. Nyomozás egy, vagy több gyilkos után, megerőszakolás és bosszúállás, a svéd fasiszták viselt dolgai – így is van mit emészteni a több mint két és fél órás játékidő során. Szerencsére vette a fáradtságot, és svéd helyszíneken forgatott, megfelelően fagyos, néhol horrorba hajló atmoszférát teremtett, és a szereplőválasztás is kiválóan sikerült.
 
 
A tetovált lány - The Girl with the Dragon Tattoo

Színes, magyarul beszélő, amerikai-svéd-angol-német thriller
2011
158 perc
Forgalmazó: InterCom

Rendezte: David Fincher

Szereplők: Rooney Mara (Lisbeth Salander)
Daniel Craig (Mikael Blomkvist)
Stellan Skarsgard (Martin Vanger)
Robin Wright (Erika Berger)
Embeth Davidtz (Annika Blomkvist)
Christopher Plummer (Henrik Vanger)
Joel Kinnaman (Christer Malm)
Joely Richardson (Anita Vanger)
 
Képarány: 16:9

Szinkron nyelv: magyar (DD 5.1), angol (DD 5.1), cseh (DD 5.1), orosz (DD 5.1), lengyel (2.0 Surround), török (2.0 Surround)

Felirat nyelv: magyar, angol, cseh, török, bolgár, horvát, észt, görög, izlandi, litván, portugál, román, orosz, szerb, szlovák, szlovén
 
Extrák: - Interaktív menük
- Közvetlen jelenetválasztás
- Audiókommentár David Fincher rendező közreműködésével

 

Kommentek