Filmek a hangulatodra szabva

Suszter, szabó, baka, kém

2012. 07. 20.

Kémtörténet a valódi hidegháborúból: ahogy a bizalmatlanság eluralkodása szétmállasztja az alapvető emberi értékeket.

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, volt kollégái egyike kettős ügynökként kémkedik a szovjeteknek - leleplezése mindennél fontosabb.

Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni. Végül egy kiugrott ügynök, Ricki Tarr (Tom Hardy - Spíler, Eredet) segítségével egyre több tény tárul Smiley elé, így egyre tisztábban látja az élet-halálra menő kémjátszmák és a játékosok mozgatórugóit. Végül az áruló portréja is egyre élesebbé válik.
 
Tomas Alfredson filmje szívós és egyáltalán nem leegyszerűsített göngyölés. A rendező pontosan tudta, hogy miről is szól a történet - a hidegháború kifejezés értelmét adja meg nekünk. És tényleg: egy hideg háborúban vagyunk, két nagyhatalom emberléptéken túli hatalmi torzsalkodásának, súrlódásának erőterében. Itt nem az számít, hogy az amúgy pedáns és merev öregség felé haladó Smileynak milyen autója van, hogy issza a vodka-martinit, kit üldöz speciális autóján (amúgy senkit, a pisztolyát is műanyag zacskóból veszi elő). Ez a munka szőrözés, adatok és ismeretek összevetése, kapcsolatok mozgósítása, konspiráció, amit nem ugráló kamerával és villámgyors vágásokkal kell-lehet megmutatni, hanem olyan erős képekkel, mint amikor Smiley ügynök a kandalló gyér fényénél előrehajolva beszél, a szemüvegén a lángok tüze látszik, de a férfi tekintete csak sejthető.
 
A hidegháború az elhárítói szemszögből mutatja meg bestiális kegyetlenségét, ami nem literszámra ömlő vérben testesül meg (az csak épp olyan ipari, gyalázatosan személytelen módon fröccsen ki olykor-olykor, amit tán legutoljára Coppola (érdekes módon szintén 1974-es) Magánbeszélgetésében láthattunk), hanem mindent elöntő hidegségben, a bizalmatlanság eluralkodásában, az alapvető emberi értékek szétmállásában. Alfredson egyszer már bizonyította, mennyire ismeri a szerelem, az ifjűság erejét, ízét (Engedj be!), most ebben a történetben a nyirkos-gyilkos rozsdálló embertelenség savanyú ízét képes a szánkba adni.
 
Ezért a Suszter, szabó, baka, kém kettős film, egyrészt leköti a nézőt  Gary Oldman tökéletes játékával, másrészt kissé el is borzaszt, libabőrösít, kicsit rosszabb lesz tőle a szájunk íze, mint amikor egy baleset szemtanúivá leszünk. Korunk egyik legjobb rendezőjének filmje. 
 
 

Suszter, szabó, baka, kém - Tinker Tailor Soldier Spy
 
Színes, magyarul beszélő, francia-angol-német thriller
2011
127 perc
Forgalmazó: Ristretto Distribution / ADS Service Kft.

Rendező: Tomas Alfredson

Szereplők: Gary Oldman (George Smiley)
Colin Firth (Bill Haydon)
Tom Hardy (Ricki Tarr)
John Hurt (Control)
Toby Jones (Percy Alleline)
Mark Strong (Jim Prideaux)
Benedict Cumberbatch (Peter Guillam)
Ciarán Hinds (Roy Bland)
David Dencik (Toby Esterhase)


Képarány: 16:9

Szinkron nyelv: magyar (DD 5.1), angol (DD 5.1), angol (DTS)

Felirat nyelv: magyar, angol
 
Extrák: - Interaktív menük
- Közvetlen jelenetválasztás
 
 

Kommentek