Filmek a hangulatodra szabva

Az emlékmás

@Az emlékmás 2012. 08. 16.

Colin Farrell mérföldekkel jobb színész, mint Schwarzenegger, de Kate Beckinsale hiába néz ki jól, színtelen szagtalan elegy a végeredmény.

Az eredeti Total Recall - Az emlékmás film sokaknak áll kultikus pozícióban a lelki videotárban, Paul Verhoeven 1990-es filmje ugyanis elég jól ki volt találva.
 
Svarci a helyén volt a maga félig mesehős-akcióhős mivoltában, ami a történetből következett, rövidke szerepe ellenére is számos kamasz szexuális fejlődésére volt hatással az épp csúcspontján lévő Sharon Stone, és a keménycsávó meg a brutál bomba csaj mellett teljesen rendben voltak a díszletek, a trükkök, s ami a lényeg, a történet és a hitelesség is úgy volt, ahogy kell.

Ezt az előzményt egy remake-ben kétféleképp lehet kezelni: hangsúlyosan rájátszani vagy teljesen elfelejteni. Persze akkor hogy remake a remake? Len Wiseman (vezetéknevére - bölcs férfi - már többször rácáfolt az Underworld filmek erőltetetten sötét és bizony ügyetlenül akciódús farkasos-vámpíros világának többszöri összeeszkábálásával, Görög Zita ide vagy oda) például kihagyja a film lényegét, a Marsot, de bedobja a hárommellű nőt, ami egy picit (amolyan verhoevenesen) ügyetlen, szögletes poén volt az első részben. Vagyis mintha nem tudna dönteni, mennyire lehet elszakadni az első filmtől vagy fogni a szoknyáját.
 

A történet alapja persze ugyanaz: Douglas Quaid gyári munkás elégedetlen az életével, és ezért emlékeket akar vásárolni a Rekall cég mentálisan aktív berendezései segítségével. Ám a folyamat alatt baj történik, és megkezdődik a történet, melyben aztán amolyan Philip K. Dick-esen nehéz eldönteni, a valóság vagy az emlék (azaz műemlék?) folyása zajlik-e. Quaidet hirtelen üldözni kezdi a hatóság sok birodalmi rohamosztagosra emlékeztető férfi képében, majd csatlakozik egy földalatti mozgalomhoz, hogy aztán végkifejlődjön az egész.

Colin Farrell mérföldekkel jobb színész, mint Schwarzenegger, de Kate Beckinsale hiába néz ki jól, színtelen szagtalan elegy, nincs kisugárzása. De ebben a filmben már az előzetes alapján is látszik, az akció, a számítógépes trükkök, a látvány volt fontos, de senki nem akart kockázatot vállalni - a sok negatív kritika (Rotten Tomatoes: 30%-os jókritika-arány) meg a jegybevételek (a film annyi pénzt hozott a nyitó hétvégén, mint az eredeti - 22 évvel ezelőtt, és akkor az inflációt nem számoltuk; a 125 milliós kiadásra eddig 9 nap alatt 44 millió jött vissza, nem túl biztató) sem arról árulkodnak, hogy az alkotók sikeres remake-et csináltak. Meg az sem, hogy a forgalmazó nem mutatja meg a kritikusoknak a filmet.

Kinek ajánljuk? Underworld-rajongóknak

Kinek nem? Akik felkapták a fejüket a remake híréreTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott!
                                                                                                                     
 

 

Az emlékmás - Total Recall

Rendező: Len Wiseman

Szereplők: Colin Farrell (Douglas Quaid/Hauser)
Kate Beckinsale (Lori)
Jessica Biel (Melina)
Bryan Cranston (Vilos Cohaagen)
Bill Nighy (Kuato)
John Cho (McClane)
Bokeem Woodbine (Harry)

Forgalmazza az InterCom


Hazai premier: 2012. augusztus 16.
 

Kommentek