Filmek a hangulatodra szabva

John Carter

2012. 09. 16.

Ez az ős sci-fi ihlette a Csillagok háborúját és az Avatart.

Mi a közös Tarzanban és John Carterben? Mindketten Edgar Rice Burroughs agyszüleményei. A sci-fi nagypapája pontosan 100 éve, 1912-ben vetette papírra a Marsra vetődő földi harcos kalandjait, a Barsoom sorozatban – ahogyan ő nevezte a Marsot. Több se kellett a Disney-nek, gyorsan letettek 250 millió dollárt az asztalra, és felkérték az Oscar-díjas forgatókönyvíró-rendező Andrew Stantont (Némo nyomában, WALL-E), készítsen méltó filmet a kultikus anyagból.
 
A polgárháborús veterán, John Carter (Taylor Kitsch – Saturday Night Lights – Tiszta szívvel foci) Arizonában kutat arany után, ehhez képest a Marson tér magához. Itt megismerkedik a három méter magas, négykarú helyi barbárokkal és a szépséges Dejah Toris (Lynn Collins – X-Men kezdetek: Farkas) hercegnővel, akit a béke végett kényszerítenének feleségül az ellenséges Sab Thanhoz (Dominic West – Mamma Mia!). Ám a bolygó bennszülött népei, az agresszív zöldbőrűek és a humanoid vörösbőrűek között kitör a háború, és ez nemcsak a Mars, hanem a Föld pusztulását is okozhatja. John Carter a konfliktus közepén találja magát, és ráébred, hogy rajta múlik mindannyiuk sorsa.

A Friday Night Lights – Tiszta szívvel foci című sorozat rosszfiúja, Taylor Kitsch alakítja a címszereplőt. Az űrkorszak Tarzanjának ereje megsokszorozódik megváltozott gravitációnak köszönhetően, és repülni is képes lesz. Sármja kifejezetten jót tesz a figurának, non-stop kardozós harcjelenetekben küzd meg mindenféle izgalmas, furcsa lénnyel. A jó és a rossz összecsapásának látványos meséje azonban sok karakterrel és néha zavaros történetvezetéssel dolgozik, nem követhető, ki kivel van, és a főhős személyisége is önellentmondásokba keveredik. Ha más nem, legalább az alapanyag ismertté válik. Bár lehet, hogy mélyebb nyomot hagy a tény, mely szerint innen merítette George Lucas a Csillagok háborúja-saga bolygóközi üldözéses jeleneteit.

 
John Carter


Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm
2012
132 perc
Forgalmazó: Fórum Hungary

Rendezte: Andrew Stanton

Szereplők: Taylor Kitsch (John Carter)
Willem Dafoe (Tars Tarkas)
Lynn Collins (Dejah)
Mark Strong (Matai Shang)
Bryan Cranston (Powell)
Dominic West (Sab Than)
Ciarán Hinds (Tardos Mors)
Thomas Haden Church (Tal Hajus)
Samantha Morton (Sola)
 
Képarány: 16:9

Szinkron nyelv: magyar (DD 5.1), angol (DD 5.1)

Felirat nyelv: magyar, angol
 
Extrák: - 100 éve készül
- Audiokommentár
 
 

Kommentek