Filmek a hangulatodra szabva

Die Hard – Drágább, mint az életed

Hát ezt a megtiszteltetést! Hogy egy igazi, szupersztáros hollywoodi akció-mozi alkalmából a Mi Fővárosunkba látogat a sok csodálatos művész!

És micsoda nagyszerű filmet készítenek benne! Már történet is milyen emberi! Hogy van ez a széria immár ötödik részében gonoszakat aprító kiváló amcsi rendőr, akit golyó sosem ér, tűz fel nem emészt, víz meg nem fullaszt, zuhanás néki nem árt, legfeljebb a többször átforduló, szétroncsolódott autóból száll ki néhány karcolással az arcán – ő viszont mindig célba talál, mindenkinek az eszén túl jár, mindent megold (általában egy komplett háborús konfliktushoz elegendő lőszer segítségével)…
 
Szóval, van ez a hipertökös jóember, de mostmár nem egyedül. Lám, felserkent az ő fiacskája, aki ugyancsak a szuperhősi pálya rögös útján lyuggatja az irtózatosan elvetemült, ámde mindegyre elbukó ellen tetovált bőrét. A leszármazott a közös bajban, heveny gyilkolászással egybekötött menekülés közben ismeri föl, hogy az őt eddig elhanyagoló papa igenis egy érző szívű ember, tele szeretettel. Úgyhogy az utódlás (s ezáltal a produceri füleknek oly édes kasszacsengés) biztosított a Die Hard következő részeiben is.
 
Bruce Willis (John McClane) és Jai Courtney (Jack McClane)
Ja igen: Budapesten ezúttal Moszkvában vagyunk, illetve vannak a McClane család hím tagjai. Ahol délelőtt megmentik a jó embert (bebörtönzött milliárdos), akit a rossz ember (mára elnökaspiráns egykori üzlettárs) nagyon meggyilkoltatna. Délutánra csapdába esnek, jó embert szem elől tévesztik, de autóba szállnak, s estére már a Moszkvától alig 900 kilométernyire fekvő Csernobilban (gondolom, ezt a két színhelyet ismerik a forgatókönyvírók) derítik ki a rettentő igazságot (mindenki nagggyon elvetemült), s mentik meg egyúttal a világot. Mozgalmas életükhöz egyebek közt az az utca is asszisztált, amelyben lakom (2 másodperc: valami autók ütköznek), meg a többi (a Hősök terén csillagot húztak az angyalra, de más jelek is arra utalnak, hogy a szerzők nemigen igyekeztek tájékozódni, épp milyen rendszer is van Oroszországban), és azok a magyar celebek, akik megfeleltek a nyilván igen aggályos castingon (közülük legemlékezetesebb K. Iván, a vígszínházi Revizor-előadás egykor kvalitásos Hlesztakovja; most is oroszt alakít: autójából kiszáll, valamit pampog 4 másodpercig, Bruce Willis lecsapja, mint a legyet, képből kihullik, gratulálunk).

A műalkotásban szétzúznak többszáz autót, dolgozik a pirotechnika, száll a füst. A film ökológiai lábnyoma nagyobb, mint egy kelet-európai ország összes szemétégetőjéé. Igaz, ebben nem égetik a szemetet.

Ajánljuk: mindazoknak, akik megfelelően intelligensek, műveltek, és ízlésül kellően kifinomult ahhoz, hogy ne zavarja őket a látottak végtelen primitívsége.

Nem ajánljuk: a magamfajta bunkóknak, akik minden hülyeségben értelmet keresnének.

TPP

Die Hard – Drágább, mint az életed - A Good Day to Die Hard

Színes, magyarul beszélő amerikai akciófilm
2013
97 perc
Forgalmazó: InterCom

Rendezte: John Moore

Szereplők: Bruce Willis (John McClane)
Jai Courtney (Jack McClane)
Sebastian Koch (Komorov)
Mary Elizabeth Winstead (Lucy)
Radivoje Bukvić (Alik)
Cole Hauser (Collins)
Növényi Norbert (orosz maffiózó)
Ganxta Zolee (Sofőr)
Árpa Attila (Alik zsoldosa)
Kamarás Iván (G-Wagon Sofőr)
Yuliya Snigir (Irina)


Hazai premier: 2013. február 14.


 

Kommentek