Filmek a hangulatodra szabva

Sikert aratott a túszmentő akció

2013. 02. 19.

Ben Affleck Argo-akció című filmje kapta meg a két fő trófeát a londoni díjkiosztón, míg Steven Spielberg történelmi eposza, a Lincoln a tíz jelölésből csak egyet nyert el.

Ben Affleck hét díjra jelölt filmdrámája, Az Argo-akció aratta le a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztóján, emellett a legjobb vágásért járó díjat is megkapta.

Az életrajzi ihletésű Spielberg-alkotás vezette az idei BAFTA-jelölési listát: a Lincoln a legjobb film, férfi főszereplő, a női és férfi mellékszereplő, forgatókönyv-adaptáció, fényképezés, jelmeztervezés, smink, eredeti filmzene és a legjobb produkciós tervezés kategóriájának díjáért is versengett. A londoni Királyi Operaházban 66. alkalommal megrendezett ünnepi gálán végül mindezek közül a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át Daniel Day-Lewis, a Spielberg-dráma címszereplője.

A legújabb James Bond-epizód, a nyolc elismerésre jelölt Skyfall kapta a legkiemelkedőbb brit filmalkotás és a legjobb eredeti filmzene díját. A 007 - Skyfall a legjobb brit filmalkotás kategóriájában mások mellett A nyomorultakkal, Tom Hooper szintén rendkívül lelkes kritikákkal fogadott - és kilenc BAFTA-díjra jelölt - musicaljével versengett, amely azonban elvitt négy másik díjat, köztük a legjobb női mellékszereplő elismerését, amelyet Anne Hathaway vehetett át.

A nagy favoritok közül Ang Lee látványos hajótörés-sztorija, az ugyancsak kilenc díjra jelölt Pi élete két elismerést gyűjthetett be: ennek az alkotásnak ítélték a BAFTA döntnökei a legjobb fényképezésnek és a legjobb különleges vizuális hatásoknak járó díjat.

A BAFTA-díjakat egyébként a szakma általában viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekinti.

Forrás: MTI / Hír24

 

Kommentek