Filmek a hangulatodra szabva

Ők lettek 2013 Oscar-díj nyertesei

2013. 02. 25.

Nagy meglepetések és rekordok is születtek az idei Oscar-gálán.

Az Argo-akció című politikai dráma, az 1979-es teheráni túszdráma egy kevésbé ismert fejezetét feldolgozó alkotás kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat az amerikai filmakadémia gáláján Los Angelesben. Ben Affleck producerként vehette át az Oscart Az Argo-akcióért, rendezőként még csak nem is jelölték.
 
Producertársa, George Clooney a második olyan filmes Michael Douglas után, aki színészként és producerként is díjat nyert. A legjobb filmnek járó Oscar-díjat meglepetésre az amerikai first lady, Michelle Obama jelentette be videokapcsolat segítségével.

A mindössze 22 éves Jennifer Lawrence nyerte a legjobb színésznő Oscar-díját, a színészek közül pedig Daniel Day-Lewis vehette át; ő egyébként rekordot állított fel, hiszen az első színész, aki háromszor is a legjobb főszereplők között diadalmaskodott, ezúttal a Lincoln révén.
 
Anne Hathaway kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat
Anne Hathaway kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A nyomorultak című musicalben nyújtott alakításáért az amerikai filmakadémia hétfő hajnalra virradó díjátadó gáláján. A színésznő Fantine-t játszotta a Victor Hugo regényklasszikusát feldolgozó nagyszabású musicalben, és többek közt Sally Field és Helen Hunt elől "orozta el" az Oscart.

Második Oscar-díját kapta meg a legjobb férfi mellékszereplők között Christoph Waltz, az osztrák színészt ezúttal a Django elszabadul című filmben nyújtott alakításáért jutalmazták az amerikai filmakadémia díjával.

Ang Lee kapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat a Pi élete című filmért, amelyet viszont csak kevésbé fontos kategóriákban díjaztak. A tajvani rendezőnek ez a második Oscarja, az elsőt a Brokeback Mountain - Túl a barátságon című drámáért kapta.
 
Quentin Tarantino kapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat a Django elszabadul című filmjéért
A Django elszabadul című filmjéért Quentin Tarantino vehette át az amerikai filmakadémia legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díját. Tarantino csaknem húsz éve vehette először kezébe az aranyozott szobrot, akkor a Ponyvaregényért. Az ötvenéves rendező idén A bin Laden-hajsza, a Holdfény királyság, a Szerelem és a Kényszerleszállás című produkciók forgatókönyvíróival versengett az Oscarért. A Django elszabadul egy felszabadított rabszolga bosszúját követi nyomon, aki feleségét is ki akarja szabadítani.

Érdekesség, hogy megosztva a Skyfall és A bin Laden-hajsza című film kapta a legjobb hangvágásért járó elismerést. Megosztott Oscart eddig csak öt alkalommal adtak át a díj 84 éves történetében: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egészestés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában.

A legjobb egészestés animációs film a Merida, a bátor lett. A legjobb fényképezésért a Pi élete operatőrét, Claudio Mirandát tüntették ki, és Ang Lee háromdimenziós munkája vitte el a legjobb látványeffektusok díját is a közép-európai idő szerint hétfőre virradó éjjel Los Angelesben kezdődött ceremónián.
 
A legfontosabb díjak nyertesei:
 
Legjobb film: Az Argo-akció
Legjobb rendező: Pi élete (Ang Lee)
Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Legjobb női főszereplő: Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz (Django elszabadul)
Legjobb külföldi film: Szerelem (Ausztria)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Quentin Tarantino (Django elszabadul)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Chris Terrio (Az Argo-akció)
Legjobb betétdal: Skyfall (Adele)
Legjobb animációs film: Merida, a bátor

Forrás: MTI / Hír24

 

Kommentek