Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Bréktánc-ideológia - Az év csatája kritika

Bréktánc-ideológia - Az év csatája kritika

@Az év csatája 2013. 12. 06.

Az agyad eldobod ezektől a brékes hiphop srácoktól - meg az ideológiai lózungtól. Amerika újratöltve, avagy katonai propagandafilm táncban elmesélve.

Nem tévedés, nem lőttek mellé a címmel. Csatáról van szó, csak éppen nem konkrét fegyverekkel vívják az amerikai srácok a döntő ütközetet, hanem a testükkel és a tehetségükkel. Az Egyesült Államok ugyanis vissza akar térni a brékes világ csúcsára. Egyrészt a műfaj maga ott született, másrészt nehogy már ebben is a koreaiak legyenek jobbak.
 
Az év csatája tehát egy breaktáncos világbajnokság, amire egy valaha szebb napokat látott kosáredző készíti fel az amerikai válogatottat.  Mivel az utóbbi években unalmas volt az amcsi produkció és nagyképűek a srácok, ezért a teljes állományt lecseréli friss, lelkes, ám képzetlen húsokra. Az edző lehet, hogy piás, de egy dologhoz biztosan ért: a kezdetben szedett-vedett kakaskákból hat hét alatt csapatot csinál egy katonai kiképzőtáborban. Josh Holloway, a Lost-Eltűntek sztárja pont megfelel a szerepre. Az egyik legproblémásabb táncost pedig maga Chris "megvertem Rihannát" Brown alakítja.

A filmet lazán elviszi az elképesztően látványos tánc, szó bennszakad, hang fennakad, agy kiakad, tiniknek ez bőven elég is. A Harc és az Ügyre való felkészülés a valódi töltet. Ezt lecsupaszítva tolják a néző arcába: a katonai kiképzőtábor, mint helyszín egyértelműsíti, hogy sikerhez nem elég a tehetség: a kőkemény munka, napi gyakorlás mellett az is kell, hogy a csapattagok tökéletes szinkronban legyenek egymással. Nincs Én", csak "Mi". Mi ez, ha nem a legtökéletesebb propaganda?

Mindezzel együtt mi itt a kis közép-európai létünkben nyugodtan beülhetünk a moziba és élvezhetjük a filmet, azonosulhatunk valamelyik felemelkedésért küzdő kisebbségivel, mert persze maximál píszi a darab. Nem meglepő egy koreai-amerikai rendezőtől, aki letett már egy díjnyertes doksit a témában.
 
-bio-
 
 

Kommentek