Filmek a hangulatodra szabva

Jégvarázs kritika

@Jégvarázs 2013. 12. 11.

Nagyot akart markolni a Disney, de a megfagyott hercegnő dalbetétes testvérviszálya haloványra sikeredett.

Jönnek az ünnepek, nosza, kaszáljunk nagyot valami hópelyhes tündérmesével, gondolták az álomgyárban. Legyen nyugta anyunak/apunak másfél órára, az egész éves maratoni hajtépés dacára boruljanak össze a kölykök , mert csak két testvéri szív doboghat egyként. Hiába lebegett ez az alkotók szeme előtt, az eredmény nem hagy mélyebb nyomot, mint egy pocok a hóesésben.
 
A mesebeli királyság két kis hercegnője közül az egyik, Elza varázslatos képességgel bír: havat és jeget tud varázsolni - hogy miért, az sosem derül ki, mint ahogy az őslakos amerikai dalt idéző főcímzene is rejtély marad. Egy balul elsült varázslat miatt azonban Elza kishúga, Anna megsérül, az erdei trollok tudják csak megmenteni. Elza attól kezdve elzárkózik szerettei és a külvilág elől is, a kastély is bezárul - a Hókirálynő és Aranyhaj történetét látjuk egybegyúrva - vagy mégsem? Ám eljő a napja, hogy Elzát királynővé koronázzák, a vendégsereggel súlyosbított új helyzet azonban bonyodalmakhoz vezet: Elza jéggé fagyasztja a tájat és elmenekül a hegyekbe. Húga egyedül indul keresésére, de nem várt segítőtársai akadnak egy favágó, rénszarvasa, majd egy életre kelt hóember, Olaf formájában.

Látvány tekintetében van minden, amit egy téli rajzfilmtől elvárhatunk: egy hópihe születésétől a hóember építéséig, a gondosan kimunkált jégcsaperdőtől a fjordokon át a jégpalotáig, de a dalbetétek ez alkalommal inkább rontanak az élményen. Pozitív tendencia, hogy két női főhőse is van a Disney-mesének, és egyikük sem tisztán jó vagy rossz archetípus. Bár a főhős Anna hebrencs, de bátor karakterét láttuk már Meridaként, és a rénszarvas karaktere is ismerős lehet Aranyhaj kutyaként viselkedő lovára gondolva, a történeten végighúzódó kettős románc tartogat néhány frissebb fuvallatot. Valójában Olaf, a hóember a film egyetlen megjegyezhető és igazán szellemes karaktere. Az optimista hóember a nyárról álmodozik, abszolút nincs tudatában, hogy a hőn áhított tengerparti nyaralás számára egyenlő a gyors halállal. Az ő figurája segít átvészelni a másfél órás játékidőt.
 
-bio-
 
 

Kommentek