Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Ben Stiller, a hős - Walter Mitty titkos élete

Ben Stiller, a hős - Walter Mitty titkos élete

Ben Stiller új filmje nem a fergeteges Zoolander/Trópusi vihar-vonalat követi. Magvas zen-mozi nagy szívvel, de sok üresjárattal.

Stiller új filmjének alapötlete zseniális - köszönhetően James Thurber klasszikus novellájának, melyből készült. Nem mintha nem láttuk volna még elégszer, hogyan csinál hőst a szürke kisemberből a szerelem. Walter Mitty az a hangya, aki nap, mint nap észrevehetetlenül robotol a Life magazin fotórészlegén. Titkos élete azokat a képzeletbeli akciókat jelenti, amit fejben él meg, míg mások csak annyit látnak, hogy áll és üveges tekintettel bámul. Fizikailag a metrómegállóban várja a szerelvényt, de képzeletében fejest ugrik a szemközti ház ablakába és kimenti az égő épületből az embereket. Mindaddig hülyének nézi mindenki, míg egy nap tényleg elindul és meg is éli a kalandokat. A konkrét ok egy eltűnt negatív, mely az online-ra váltó Life magazin utolsó print borítójára kerülne - meg kell találnia a világ legjobb fotóját.
 

 
A film egyértelmű erőssége, hogy kalandra hív. Ne csak álmodozz, dobj el mindent a kezedből és szállj fel a Grönlandra, Izlandra, Nepálba tartó repülőre! Vesd bele magad a háborgó tengerbe ha kell, és ne csak nézz, láss! Kövesd az ösztöneidet, ahogy Walter is követi a fotóst, aki nyomokat hagy maga után. Sean Penn kiváló választás a legendás fényképész, O'Connell szerepére, jelenléte a vásznon bivalyerős, még ha csak nyúlfarknyi szerepben is látjuk.
 
Ez a darab nem tartozik a könnyen emészthető kasszasiker-szériához (Apádra ütök, Éjszaka a múzeumban), de nem is fajsúlyos szerzői bohóckodás (Zoolander, Trópusi vihar). A fentiek értelmében egyedülálló darab. Ám a Walter Mitty összességében nem hibátlan film. A szerelmi szál nem hiteles, Stiller és az idealizált munkatársnőt alakító Kristen Wiig között nincs kémia, akármilyen jók is külön-külön. Az első félóra tele van túl hosszúra vágott jelenetekkel, a jó poénok dacára is sok a lötyögős másodperc. Felemás a végeredmény, fontos mondandóval, tele elképesztően szép képekkel a természet vad arcáról - de a kerettörténetet húzhatták volna szorosabbra.

- bio -
 

Kommentek