Filmek a hangulatodra szabva

Fülig szerelem - A nő kritika

@A nő 2014. 02. 04.

Ez a bizarr, keserű, jól leplezett poénokkal dolgozó komédia, amelynek komédia-volta is alig észrevehető, egy igencsak különös szerelem története.

Van, aki a másik nemet szereti, van, aki a sajátját. Egyesek gyerekek, sőt állatok vagy tárgyak iránt éreznek perverz vonzalmat. Tudtommal azonban Spike Jonze filmjének főhőse az első, aki számítógépének operációs rendszerébe habarodik bele. Érzelmei valódiak és erősek, mélyek és komolyak. Mindez pontosan olyan, mint az igazi, az egymásra találás eufóriájával kezdődő, a közösen töltött, boldog beteljesülésen, később az apróbb félreértéseken át az elviselhetetlenül fájdalmas szakításig ívelő Nagy Szerelem.
 
A közeli jövőben járunk. A  vadiúj számítógéphez választott szexi női hang nem csak válófélben lévő tulajdonosának ügyeit intézi, de javaslatokat tesz programra, ajándékra, elfoglaltságra. Birtokában van az összes elérhető információnak, s intelligenciája önálló gondolatokat, sőt véleményeket, sőtsőt érzelmeket generál. A szerelem kölcsönös. Testi jelenlét nem zavarja a voltaképpen úgyis az elmében lezajló románcot. Tökéletesen virtuális kapcsolat ez, s éppen azért tökéletes, mert virtuális.
 
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix megy, áll, ül, fekszik, örül, boldog szomorú és kétségbeesett
 
Majdnem egyszemélyes filmet látunk: a képeken főként az egyik legkiválóbb amerikai filmszínésszé előlépett Joaquin Phoenix megy, áll, ül, fekszik; örül, boldog, szomorú, kétségbeesett – fülében egy pici hangszóróval, amelyben az ő imádottja búg. A konfliktust az okozza, hogy csak eleinte búgja azt, amit a számítógép tulajdonosa hallani szeretne, s hogy a magát boldognak képzelő férfi egyszerre vagy nyolcezred magával folytat intim viszonyt ugyanazzal az operációs rendszerrel.
 
A zavarba ejtő hatást – miszerint legalább akkora extrém marhaság az egész, mint napjaink okostelefonjukon, komputerükön, iEzmegazukon csüggő userjeinek hada – tökéletes komolysággal, egy valódi szerelmi drámának kijáró érzelmi csúcspontokkal meséli el a film. Épp ebben a komolyságban fedezhető fel a többrétegű, finoman megfogalmazott humor.

- TPP -
 

 

Kommentek