Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • 12 év rabszolgaság: indiai cenzúra kipipálva

12 év rabszolgaság: indiai cenzúra kipipálva

@12 év rabszolgaság 2014. 02. 14.

Steve McQueen rabszolgadrámáját vágatlanul hagyta az indiai főcenzor, miután a meztelenséget a történet velejárójának találta.

A 12 év rabszolgaság, amely egy szabad ember ártatlan meghurcolásáról szólt az Egyesült Államokban, az első olyan film, amely átment az indiai filmcenzorok meztelenség-rostáján. Eredetileg kilenc jelenetet terveztek belőle kivágni, de a film koncepciójának megvalósításhoz szükség volt a meztelenség ábrázolására, így végül benne hagyták mindet.
 
Steve McQueen, a 12 év rabszolgaság rendezője (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Steve McQueen, a 12 év rabszolgaság rendezője (Fotó: Europress Fotóügynökség)

A film rendezője, Steve McQueen a döntés okozta örömét is kifejezte az indiai DNA újságnak adott interjújában. A cenzori testület szóvivője, Anjum Rajabali szerint a jelenetek eltávolítása a történet lényegi mondanivalóját venné ki a filmből, ezért maradtak benne. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez szabad utat enged majd Indiában a felnőtt filmekben ábrázolt pucérság engedélyezésének.
 
Az indiai filmrendező, Makesh Bhatt a Hindusztán Idők című újságnak azt nyilatkozta, hogy "a kultúránk nem egyforma, ezért meg kell engednünk, hogy megmutassák (a nyugati film), hogy ők milyen messzire mennek el a jeleneteikben.  Emlékszem még, mennyire különbözött akár egy csókjelenet is a Hollywood-ban és a Bollywood-ban (India töménytelen mennyiségben tömegfilmeket gyártó központja) készült film között".
 


A film az idei év egyik legjobbjának számít, 9 Oscar-jelölést kapott, emellett igazi kasszasiker: eddig 96 millió dollár bevételt hozott világszerte.

Forrás: theguardian.com

 

Kommentek