Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • A sztárok hálásabbak Meryl Streepnek, mint az Istennek

A sztárok hálásabbak Meryl Streepnek, mint az Istennek

2014. 02. 23.

A Slate magazin kutatásából kiderült: az utóbbi években többen köszönték meg a díjukat Meryl Streepnek, mint Istennek.

Meryl Streep, a maga 18 jelölésével és három Oscar-jával méltán mondható az Oscar-királynőnek, de biztosan meglepődne, ha megtudná, milyen gyakran emlegetik az Oscar-díjak átadását követő köszönőbeszédekben. A Slate nem restellt összevetni a számokat és kimutatni: gyakrabban mondják ki nevét, mint Isten nevét, és említésének gyakorisága megelőzte Sidney Poitier-ét és Oprah Winfrey-ét is. 2002 óta 47 Oscar-díjasból négyen mondtak neki köszönetet, míg a Mindenhatónak hárman, Oprah Winfrey-nek és Poitier-nek pedig ketten-ketten.
 
Többen hálálkodnak neki, mint Istennek. Fotó: Europress Fotóügynökség
Többen hálálkodnak neki, mint Istennek (Fotó: Europress Fotóügynökség)
 
Nem meglepő, hogy az Államok „Színművészetije” (US Academy of Motion Picture Arts and Sciences) is előkelő helyet foglal el a listán: 32-szer említették a köszönőbeszédekben. A rendezők még népszerűbbek: nekik 42-en mondtak köszönetet, de előszeretetettel emlegetik a nyertesek az ügynökeiket, producereiket és színésztársaikat is. A családtagok viszont sokadik helyre csúsztak. A házastársaikat 25-en, gyerekeiket 21-en, íróikat 19-en, a többi jelöltet pedig 17 alkalommal említette a 47 Oscar-díjas 2002 óta.

A Slate a kutatásban azt is megjegyzi, hogy a nagyszülők, a korábbi rendezők és producerek egyre népszerűbbek. A női Oscar-díjasok több embernek mondanak köszönetet, mint a férfiak, sőt, egyszer az is előfordult, hogy valaki egyáltalán nem köszönt meg semmit senkinek. George Clooney volt az: a 2006-es Oscar-díjának (ekkor a Szirianában nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrocskát) köszönő- illetve köszönet nélküli beszédében azzal viccelődött: még jó, hogy nem az az évi rendezéséért, a Jó estét, jó szerencsét! című filmért kapta meg a díjat, majd megdicsérte az Akadémiát, hogy milyen ügyesen fejlődnek, és hirtelen távozott a színpadról.
 
A kutatási eredményeket hamarosan ki lehet bővíteni: egy hét múlva itt az Oscar! Bár azt nem ígérjük, hogy számolni fogjuk a köszönőbeszédekben elhangzó szavakat...
 
Forrás: theguardian.com
 

Kommentek