Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Homlokráncol, komolyan néz - Non-Stop kritika

Homlokráncol, komolyan néz - Non-Stop kritika

@Non-Stop 2014. 02. 26.

Ne aggódjunk, nem egy éjjel-nappali a helyszín, hanem egy repülő, ahol Liam Neeson fölénk tornyosul.

Bill Marks légimarsallnak (Liam Neeson) problémái vannak. Ezt a film nyitójelenetében megtudjuk, hiszen parkoló autójában ülve a nyúzott arcú Neeson viszkit tölt kávéjába. A férfi munkája a biztonság, úgy repked nap mint nap, mint ahogy más beül az irodai asztal mögé. A becsekkolás közben rutinszerűen szétnéz az utasok között, majd felszáll a menetrend szerinti London-New York járatra. Ám ez a nap másként lesz nehéz, mint a többi, mert alig helyezkedik el ülésén, sms-üzeneteket kezd kapni egy ismeretlentől, aki azzal fenyegeti, hogy húszpercenként megöl egy utast, ha nem kap 150 millió dollárt a kormánytól. A gép felszáll és megkezdődik a macska-egér játék, mind a 200 utas gyanús, és maga Bill sem makulátlan jellem.
 
Non-stop: homlokráncolás és komolyan nézés. Fotó: Pro Video Film
Non-stop: homlokráncolás és komolyan nézés. Fotó: Pro Video Film
 
A 24 sorozat ketyegő óratechnikáját egy repülőgép adottságaival, behatárolt belső tereivel ötvözni rizikós vállalkozás, bár a műfaji sajátosságok miatt akár még biztonsági játék is lehet. Ég és föld között hősként menteni az életeket ugyanis kifizetődő buli. Jaume Collet-Sera tudja, hogy Liam Neeson olyan, mint egy kőszikla, bármit épít rá, azt megtartja. Jól keverte a kártyát a többi szereplővel is. Marks mellett Julianne Moore karaktere ül, aki a múlt heti dekadens rocksztár anyafigura után most egész más arcát mutatja, megint kiválóan. A brit Downton Abbey arisztokrata úrnőjeként megismert, remek Michelle Dockery most légikísérőt alakít, ő is tud komolyan nézni. A 12 év rabszolgaságban tündöklő fekete istennő Lupita Nyong'o sajnos most perifériára került, nem sokszor tűnik fel a vásznon a másik stewardess mellékszerepében.
 
Lupita Nyong'o sajnos kevés szerephez jut. Fotó: Pro Video Film
Lupita Nyong'o sajnos kevés szerephez jut. Fotó: Pro Video Film
 
A film helyenként kifejezetten izgalmas, az első haláleset meglepő, a ketyegő bombával ötvözött utolsó húsz perc pedig valódi karfába kapaszkodós izgalmakat tartogat egy olyan landolós koreográfiával, amit tutitra nem felejtünk el. Neeson az események eszkalálódása közben lenyom egy szép "Bill vagyok, alkoholista" monológot, mégis, vérzik pár sebből a dolgozat. A terroristák motivációja stimmel, de az nem világos, miért egy légimarsall lenne felelős egy ország biztonságáért. A karakterek egy része kissé odakent hatást kelt. A kameramunka az akciójeleneteknél annyira "kézi", hogy időnként semmit nem látni belőle. A tél végi punnyadást jól ellensúlyozhatja, de repülőút előtt azért nem ajánlott!

- bio -
 

Kommentek