Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Kevesen vannak képben mozitémában Amerikában

Kevesen vannak képben mozitémában Amerikában

2014. 02. 28.

Tele van a net videókkal, amelyekben az Egyesült Államok állampolgárainak fogalmuk sincs valamiről. A filmekkel is hasonló a helyzet.

Fotó: Thinkstockphotos)
(Képünk illusztráció - fotó: Thinkstockphotos)
 
A milliókat mutató bevételadatok, a kasszasiker filmek szép kövér számokkal virítanak box-office-listákon, de a Reuters/Ipsos felméréséből kiderült, az amerikaiak köreiben megint a kisebbséget képviselik, akik képben vannak. Miközben a szakértők idén nagyon erős Oscar-mezőnyről beszélnek, a friss közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak kétharmada még egyetlen olyan produkciót sem látott, amelyet a legjobb film díjára jelöltek. Persze, visszavághatnának, hogy: „Na és a többi ország?” De hát nem nálunk van Hollywood meg az Oscar-átadó, gyerekek.
 
Nézzük a számokat: a felmérésben 1433 amerikait kérdeztek meg arról, hány filmet látott a felsorolt kilenc, legjobb film Oscar-díjára jelölt alkotás, illetve további két más kategóriában esélyes film közül. Persze az USA lakosságát tekintve ez még mindig erősen nem reprezentatív felmérés.
 
Az online válaszadók körében (és elképzelhetjük, hogy mennyiben szűkíti le ez a tény a merítést: nem a teljes lakosságot kérdezték) a Phillips kapitány volt a legnézettebb film: a szomáliai kalózdrámát 15 százalék látta, 67 százalékuk azonban azt közölte, hogy eddig még egyetlen produkciót sem nézett meg a 11 film közül.
 
A második legnézettebb film a Gravitáció lett 14 százalékkal, az Amerikai botrányt és A Wall Street farkasát azonban csak a válaszadók 12 százaléka látta. (Persze azt is figyelembe vették, ha valaki egynél több filmet nézett meg.)
 
 
És az Oscar-díj? A legtöbben - a válaszadók 9 százaléka - a 12 év rabszolgaság győzelmét támogatták. A Gravitáció és a Phillips kapitány Oscarjára 8 százalék szavazott, A Wall Street farkasa pedig 7 százalékot kapott. A legjobb színésznő díjára Sandra Bullock volt a válaszadók favoritja: 24 százalék gondolta úgy, hogy a Gravitáció főhőse viheti haza vasárnap a szobrot. Amy Adams, az Amerikai botrány színésznőjének győzelmére 11 százalék voksolt. Szegény DiCaprioban csak 17 százalék bízik, hogy megkapja a régóta várt Oscarját, A Mielőtt meghaltam főszereplője, Matthew McConaughey díjára pedig 11 százalék voksolt.
 
A legjobb rendező mezőnyből a felmérés szerint 14 százalékkal Steve McQueen, a 12 év rabszolgaság alkotója emelkedett ki. Mögötte Scorsese 11 százalékkal lett a második. Ha McQueen győz, ő lesz egyébként az első afroamerikai, akit a filmakadémia rendezői Oscarral jutalmaz (!). Alfonso Cuarón, aki a díjszezonban szinte az összes rendezői elismerést begyűjtötte a Gravitációért, a felmérésben 7 százalékos támogatottságot ért el. Ezeket a számokat elnézve persze joggal merül fel a kérdés: akkor mégis melyik filmeket tartja a többség esélyesnek?!
 
Az Oscar-gála idei házigazdáját kimondottan szeretik a népek (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Az Oscar-gála idei házigazdáját kimondottan szeretik a népek (Fotó: Europress Fotóügynökség)
 
Az Oscar-gála idei házigazdáját viszont kimondottan szeretik a népek (talán, mert tévés személyiség): a műsort vezető Ellen DeGeneres felkérésével 60 százalék értett egyet, támogatói közül 34 százalék állította határozottan, hogy másodjára is jó választásnak tartja. DeGeneres 2007-ben vezette először a gálát. A tavalyi házigazda, Seth MacFarlaine színészt három százalék hívta volna vissza a ceremónia levezénylésére, korábbi műsorvezetők, Billy Cristal, Tina Fey, Eddie Murphy és Jimmy Fallon 8-8 százalékot értek el.
 
Forrás: mti.hu
 

Kommentek