Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Skandináv krimi újratöltve - Nyomtalanul kritika

Skandináv krimi újratöltve - Nyomtalanul kritika

@Nyomtalanul 2014. 03. 13.

Egy közismert bestseller esetében nem lehet nagyot hibázni. Ezúttal a kivitelezés szakszerű, a feszültség kellő mértékű – és hát van egy jó nagy plusz is: Nikolaj Lie Kaas.

Nem tudom, honnan van ez a sok jó arc, ez a sok elképesztően erős jelenléttel bíró, minden másodpercben hiteles dán színész. Ulrich Thomsen és Mads Mikkelsen már nemzetközi értelemben is elismert, voltaképpen filmsztárnak is tekinthető művész. Velük azonos nagyságrend a minden zsánerben elsőosztályú Kaas. Játszott idiótát és naiv suttyót, drámai hőst és szerelmest. Ebben a mostani filmben van ugyan rejtély, akció, összekapcsolandó láncszemek és életveszély, de a történet az ezúttal mosolytalan és modortalan, darabos és csökönyös nyomozót élő negyven éves színész arcán játszódik le, valósul meg, teljesedik be.
 
Nyomtalanul
Gyönyörű operatőri munkával dolgozik a film (Fotó: Vertigo Media)
 
A zűrös magánéletű, munkájában megszállott nyomozót egy elhamarkodott intézkedést követően egy teljesen fölöslegesnek látszó, adminisztratív munkára osztanak be. A rendőrség alagsorában hányódó, évtizedes akták közt kell rendet rakjon ugyancsak parkolópályára helyezett arab kollégája segítségével (a származásnak semmi jelentősége, csak korrektek vagyunk politikailag). Ő azonban mindjárt az elején belefut egy nem kellő gondossággal lezárt ügybe. Előbb a rendőrség segítségével veszi fel újra a szálakat s kezd utánanyomozni, vajon csakugyan öngyilkosság volt-e az eltűnt politikusnő öt évvel azelőtti esete, majd, amikor felfüggesztik hivatalából (az öntörvényű zsaru ugyanis többször is átlépi a részére főnökei által szabott szűkös korlátokat) saját szakállára folytatja a kutatást. Ahogy az egy efféle kemény fiúhoz illik.
Nem mesélem el, vajon eredménnyel jár-e az akció. De már készül a folytatás, úgyhogy sejthető.
 
Nyomtalanul
A skandináv krimiktől megszokott nyomasztás és izgalom itt is adott (Fotó: Vertigo Media)
 
Mindenesetre az elismert krimiszerző, Jussi Adler-Olsen sok körömrágásra okot adó sikerkönyve értő tolmácsra akadt az eddig főként tv-sorozatokat rendező Mikkel Nørgaard személyében, morózus felügyelőjét pedig egészen valódinak tűnő életre keltette a derék Nikolaj. Neki elhisszük az amúgy nem túl eredeti elemekből összeálló történetben túlságosan is jól ismert jellemvonásokkal felruházott nyomozót.
 

TPP
 

Kommentek