Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Ilyen filmek is kellenek(?) - Pofázunk és végünk kritika

Ilyen filmek is kellenek(?) - Pofázunk és végünk kritika

@Pofázunk és végünk 2014. 03. 21.

Ice Cube kemény, mint a jégkocka, de Kevin Hart sugárzó hülyesége megolvasztja.

Zsarus buddy movie - szeretjük ezt a műfajt. Két rendőr közösen old meg egy bűnügyet, az egyik okos, a másik tökkelütött, és mégis, utóbbi legalább annyit kap az előbbitől, mint ahány agysejtje odavész. Ha működik a két karakter külön-külön és együtt is, elviszik a filmet. A jelenetek többsége úgyis műfaji klisé lesz: egy bizalmi emberről kiderül, hogy sáros, a pisztolyok elsülnek, a páros tutira gyalogol egyet éjszaka a felrobbant autót hátrahagyva, a kórházi ágyon pedig puszipacsival várjuk a vége főcímet. Ha működik a két karakter, nincs gond.
 
Pofázunk és végünk (Fotó: UIP Duna)
Fotó: UIP Duna
 
Esetünkben azonban nem stimmel a képlet. Ice Cube, mint a vídia, hozza a magányos farkast éjfekete verdájával és brutális stílusával, de Kevin Harttal nehéz mit kezdeni. A fickó lehet hogy fősodorban levő stand-up komikus Amerikában, de aki nem rajongója, annak ez mit sem mond. Ebben a  filmben nem elég erős a kontraszt karaktereik között. Ha visszaemlékszünk Jackie Chan és Chris Tucker Csúcsformában-trilógiájára, ott, amit lehetett, kihoztak a szemét forgató, nyávogó és idegesítő zsaru-archetípusból. Hart figurája szimplán béna, lepcses szájú, lelkes kezdő, aki alig kapta meg a levelet a rendőrakadémiától, máris akcióba lendülhet, amikor szerelme bátyja elviszi egy zsarukörre.
 
Pofázunk és végünk (Fotó: UIP Duna)
Fotó: UIP Duna
 
Az Ice Cube alakította báty persze semmirekellőnek tartja, ezért a zöldfülű teper, ahogy tud, de bizonyítani akarása olyan, mint egy hangya hisztije az elefánt feneke alatt: elenyészik az éterben. Azért kitalál valamit a legnehezebb pillanatokban, persze. A film közepe táján felbukkanó Lawrence Fishburne dob valamicskét a filmen, de épp csak annyit, hogy nyitva tartsa a szemünket.  Tim Story rendező nem rossz iparos, bár az általa korábban jegyzett Fantasztikus négyes sem okozott álmatlan éjszakákat. Tisztességes középszer, fogjuk rá. Ilyen is kell.
 
- bio -
 

Kommentek