Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • 10 filmes bizonyíték: a nők irányítják a világot

10 filmes bizonyíték: a nők irányítják a világot

2014. 03. 28.

A héten két olyan film is érkezett a hazai mozikba - a Mr. Morgan utolsó szerelme valamint a Működik a kémia -, amelyben a férfi széthullóban lévő életét egy nő, ha úgy tetszik A Nő tette helyre - így vagy úgy. Persze nem először nyúltak ehhez a témához filmkészítők.

Az angol beteg (1996)
 
Mi tarthatna életben egy súlyosan sebesült férfit a világháborúban, ha nem egy gyönyörű és odaadó (ápoló)nő? A kilencszeres Oscar-díjas filmben Gróf Almásy László (Ralph Fiennes) is Hanának (Juliette Binoche) köszönheti, hogy nem adja fel.
 
Az angol beteg (1996) - Fotó: Europress Fotóügynökség
Az angol beteg (1996) - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
 
Amerikai szépség (1999)
 
Persze relatív, mit értünk szétcsúszott, reménytelen élet alatt, de a Kevin Spacey által alakított szürke kispolgár nincs éppen a helyzet magaslatán, és sokat segít neki egy új szerelem, hogy változtasson unalmas, átlagos életén. Igaz, nem a szerelem tárgya a döntő, hanem az életérzés, amit Lesterben felébreszt: nélküle nem tudna ilyen gyökeresen változtatni az életén. A film másik szerelmi szálának folytatását is érdekes lenne „képen kívül” megfigyelni: Ricky Fitts karakteréből valószínűleg nagy (film)művész lett, ráadásul a lány, akit szeretett, hajlandó volt vele elmenni a világ végére is.
 
Amerikai szépség (1999) - Fotó: Europress Fotóügynökség
Amerikai szépség (1999) - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
 
Mátrix (1999)
 
A filmben (illetve filmekben) nem babra megy a játék: Trinity menti meg Neo életét, mégpedig a varázsszóval: „Szeretlek.” Az más kérdés, hogy Neo az életmentő gesztust aztán meghálálja egy hasonló akcióval. Gyönyörű metaforája a két nem közötti különbségeknek, hogy Trinity szóval, Neo pedig szó szerint puszta kézzel kelti újra életre szerelmét. Arról nem is beszélve, hogy Trinity a szó szoros értelmében elmegy a végsőkig, hogy Neót küldetésében támogassa, saját gyengeségét, a féltékenységet is legyőzve. 
 
Mátrix (1999) - Fotó: Europress Fotóügynökség
Mátrix (1999)  - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
 
Angyalok városa (1998)
 
Nem ez az egyetlen film, amely az életre (és azon túlra) szóló szerelmet mutatja be, de az Angyalok városa - és eredetije, a Berlin felett az ég -, amelyben a főhős (Nicholas Cage) a halhatatlanság helyett a haladó életet választja a szerelemért (Meg Ryan), kétségkívül az egyik legszívbemarkolóbb produkció.
 
 
Angyalok városa (1998) - Fotó: Europress Fotóügynökség
Angyalok városa (1998) - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
 
A Gyűrűk Ura
 
Persze az eset ellenkezője is előfordult jópárszor a filmtörténelemben: ki tudja, lenne-e ereje Aragornnak harcolni, ha nem tudná: A Nő (Arwen) annyira szereti őt, hogy feláldozza halhatatlanságát szerelmükért?
 
 
A Gyűrűk Ura : A két torony, 2002 - Fotó: Europress Fotóügynökség
A Gyűrűk Ura : A két torony, 2002 - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
 
Keresd a nőt! (1998)
 
Hogy kicsit lazábbra vegyük a figurát, jöjjön most egy romkom: a Keresd a nőt! című ZS-kategóriás filmben egy tucat pasi élete egyetlen csaj, Mary körül forog (Cameron Diaz), aki a középiskola legnépszerűbb növendéke volt. És aki egyszer ebbe a szerepbe kerül, persze mindig a legnépszerűbb, legelérhetetlenebb, legjobban vágyott nő lesz.
 
 
Keresd a nőt! (1998) - Fotó: Europress Fotóügynökség
Keresd a nőt! (1998) - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
 
A Provence-i fűszeres (2007)
 
Főhősünk, Antoine nagyon nem örül neki, hogy visszasodorja az élet szülőfalujába, Provence-ba. Szóval elég durcás lesz. A „belső road-movie-ja” közben viszont találkozik a mindig mosolygó Claire-rel, és vajon mi történik…?
 
A Provence-i fűszeres (2007) Fotó: toutlecine.com
A Provence-i fűszeres (2007) Fotó: toutlecine.com
 
 
Megdönteni Hajnal Tímeát (2014)
 
Remekül indult az idei magyar filmfelhozatal ezzel a könnyed, vicces vígjátékkal, amelyben a főszereplők motivációja a címben említett cél elérése. És kié lesz végül Hajnal Tímea? Hát persze, hogy azé, aki képes megváltoztatni az életét az imádott nő kegyeiért – és saját magáért is.
 
 
Osvárt Andrea a Megdönteni Hajnal Tímeát című film főszerepében (Fotó: Intercom)
Megdönteni Hajnal Tímeát (2014) - Fotó: Intercom
 
 
Eleven testek (2013)
 
Naná, hogy egy nőért még egy zombi is képes visszaváltozni nem-zombivá! Ebben a filmben a kiinduló helyzet az, ami a többi zombimoziban a végkifejlet: egy mutáns vírus terjedt el a Földön, és alig maradt néhány ember, akit nem fertőzött meg. A fiút R-nek hívják (ez jól szimbolizálja, mennyi maradt meg egykori emberi mivoltából), és csak egyvalaki hisz benne: Julie – és ez lesz az emberiség utolsó esélye.
 
Eleven testek (2013) - Fotó: Pro Video
Eleven testek (2013) - Fotó: Pro Video
 
 
Nőies játékok (2004)
 
Shakespeare korában játszódik a film, amikor a nemi szerepek a színházi életben meglehetősen elmosódtak, hiszen a női karaktereket is férfiak játszották. Nos, ebben a moziban beteljesül minden olyan nő álma, aki azzal akarja bizonyítani saját nőiességének erejét, hogy megpróbál meggyőzni egy homoszexuális férfit: mégis a nőket szereti.
 
 
Nőies játékok (2004) - Fotó: Europress Fotóügynökség
Nőies játékok (2004) - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
 
Grátisz:
  
Ha a férfi igazán szeret (1994)
 
Itt jön a „na azért”, az ellenpólus. A Ha egy férfi igazán szeret című filmben a "megszokott" helyzet ellenkezője áll fenn: nem a férj (Andy Garcia) alkoholista, hanem a feleség (Meg Ryan), és a férfi minden erejével a nőért küzd, hogy ki tudjon gyógyulni szenvedélybetegségéből.  Gyönyörű szerelmi történet.
 
Ha a férfi igazán szeret (1994) - Fotó: Europress Fotóügynökség
Ha a férfi igazán szeret (1994) - Fotó: Europress Fotóügynökség

 
- Naomi -
 

Kommentek