Filmek a hangulatodra szabva

Obi-Van Kenobi ma lenne 100 éves

2014. 04. 02.

Fogadjunk, hogy egy csomó mindent nem tudtál Alec Guinness-ről! Azt például biztos nem, hogy bárgyú tündérmesének tartotta a Star Wars-t, és megkérte a rendezőt: hadd haljon meg már az első rész végén...

Élete első Oscar-díját a Híd a Kwai folyón (1957) főszerepéért kapta- Fotó: Europress Fotóügynökség
Élete első Oscar-díját a Híd a Kwai folyón (1957) főszerepéért kapta. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
Más érdemei is vannak Sir Alec Guinness kétszeres Oscar-díjas angol színésznek, mint a Csillagok háborújában való szerep. Száz éve, 1914. április 2-án született.
 
A törvénytelen gyerek betört a színpadra… aztán a vászonra
 
Alec Guinness törvénytelen gyermekként született, egyes híresztelések szerint apja a Guinness serfőző dinasztia tagja, mások szerint bankár volt - ő mindenesetre soha nem ismerte. Küzdelmes gyerekkora szerény, pontos, fegyelmezett, sallangmentes színészetre tanította. Statisztaként kezdte a londoni King's Theatre-ben, de két év múlva már vezető szerepeket kapott. Harcolt a második világháború alatt; ebben az időben csak egyszer állt színpadon. A háború után első, a kiugrást meghozó szerepe Fagin volt a Twist Olivérben. Ezt színházi és filmszerepek sorozata követte, amelyek közül a Betörő az albérlőm (1955), majd a Híd a Kwai folyón (1957) tette ismertté. Az utóbbiért kapta első Oscar-díját, majd 1960-ban a lovagi címet, de nem szerette, ha Sir Alec-nek szólították. 1964-ben megkapta az Oscar-díj színpadi megfelelőjét, a Tony-díjat, és 1964-ben Grammy-re is jelölték azért a lemezért, amelyen legkedvesebb költeményeit szavalta, és 1980-ban újabb, „rendhagyó” Oscar-díjat kapott színészi munkájáért, úgy általában.
 
Tudtad? Hitlernek öltözve flangált a tengerparton. Brahiból.
 
A hatvanas-hetvenes évek híresebb Guinness-filmjei közé tartozik a Cromwell (1970), amelyben I. Károlyt alakította, a Havannai emberünk, vagy George Smiley, a csendes kémfőnök karaktere Az áruló című sorozatban, és Adolf Hitler, a Hitler: az utolsó tíz nap című filmből. Guinness ki akarta próbálni: mi történik, ha a Führernek öltözve és maszkírozva sétál fel-alá a Los Angeleshez közeli tengerparton. Egy idősebb rendőrön kívül senkinek sem tűnt fel, senki sem kezdte "üldözni".
 
Hitlernek öltözve és maszkírozva sétált Los Angelesben - Fotó: Europress Fotóügynökség
Hitlernek öltözve és maszkírozva sétált Los Angelesben - Fotó: Europress Fotóügynökség

1977-ben jött a Star Wars, amelyben a közönség újabb nemzedéke ismerte meg Obi-Wan Kenobiként; ez - az 1997-es felújítással együtt - a világsztár státuszon kívül a milliókat is meghozta számára. Obi-Wan eljátszásáért ugyanis a jogdíjak 2 százalékát kapta, és a sorozatból származó jövedelme végül meghaladta a tízmillió dollárt (ez csak becslés, de Guinness sohasem cáfolta). A szerepet azonban - hiába jelölték a szereplőgárdából egyetlenként Oscar-díjra - nagyon nem szerette, mert úgy érezte, csak Obi-Wan Kenobiként fognak emlékezni rá.
 
Finoman fogalmazva is mélységesen lenézte a Star Wars-t
 
George Lucas filmjét baráti körben bárgyú tündérmesének minősítette, de morális töltése (és gázsijának megduplázása) meghatotta és végül igent mondott. A rajongók Obi-Wan Kenobinak címzett leveleit olvasatlanul dobta el és megkérte a rendezőt: hadd haljon meg már az első rész végén. Fő érve az volt, hogy a jedimester szellemként hatásosabb lenne, valójában azonban nem akarta az általa banálisnak érzett sorokat tovább felmondani. LOL!
 
A közönség újabb nemzedéke ismerte meg Obi-Wan Kenobiként - Fotó: Europress Fotóügynökség
A közönség újabb nemzedéke ismerte meg Obi-Wan Kenobiként - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
Sir Alec Guinness a színpadon és a filmvásznon kívül kerülte a nyilvánosságot, mértéktartón, visszahúzódva élt, a forgatásokon mindenkivel rendkívül udvarias és segítőkész volt. Életéről három önéletrajzi kötetben vallott. Több mint ötven éves színészi pályafutása során 64 színdarabban, 42 filmben és számos tévé-játékban lépett fel.  Élete vége felé már csak családjának élt. Ami a filmjeit illeti, azokra alig emlékezett vissza. "Mihelyt elkészültek, már nem is gondoltam rájuk. Olykor megkérdezik tőlem, miért nem nézem meg valamelyik régi filmemet? Én meg ezt válaszolom nekik: Hiszen tudom, hogyan végződnek" - mondta. Fura figura volt, nem igaz? Sajnos már nincs köztünk: 2000. augusztus 5-én halt meg.
 
Forrás: alecguinness.com, imdb.com, wikipedia.org, mti.hu
 

Kommentek