Filmek a hangulatodra szabva

25 dolog, amit nem tudtál a Titanic-ról

2014. 04. 04.

Minden idők egyik legromantikusabb filmje 1997-ben készült, de a mai napig tartogat meglepetéseket.

A Titanic 14 Oscar-jelöléséből 11-et díjra váltott: 1998-ban a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb operatőr mellett a zenéjéért és a látványáért is Oscar-díjakat söpört be. De ezeket a dolgokat eddig nem tudtuk róla.
 
1. A 20th Century Fox stúdiót Tom Cruise-t akarta Jack Dawson szerepére, de James Cameron addig erősködött, amíg Leonardo DiCaprio nem lett. És milyen jól tette!
 
2. Ha a filmből kivágnánk az összes jelenkori részt, és csak azt hagynánk benne, ami 1912-ben játszódik, a film 2 óra 40 perces lenne – a valóságban pontosan eddig tartott, amíg a hajó elsüllyedt.
 
3. A jelenet, amelyben Jack köpni tanítja Rose-t, csaknem teljesen improvizált volt.
 
Rose_spits_C
 
4. Miután James Cameron megálmodta Jack Dawson fiktív karakterét, kiderült: a Titanic-nak valóban volt egy J. Dawson nevű utasa, aki meghalt a katasztrófában.
 
5. Az 1997-es Titanic a második, a hajó elsüllyedését feldolgozó film. Az első, az 1933-as Felvonulás is több Oscart nyert – köztük a legjobb film díját.
 
6. Az idős pár, akik az ágyon összeölelkezve várják a halált, léteztek: a valóságban Ida és Isidor Strauss-nak hívták őket, és a hajón haltak meg. Idának felajánlottak egy helyet az egyik mentőcsónakban, de ő azt mondta: „Együtt éltünk, így együtt is halunk meg.”
 
Titanic old people
 
7. Kate Winslet egyike volt azon keveseknek, akiken nem volt búvárruha. Tüdőgyulladást is kapott, és majdnem otthagyta a produkciót.
 
8. A jelenetben, amikor Jack lerajzolja Rose-t, a rajzon James Cameron kezét látjuk. Mivel Cameron balkezes, Leo pedig jobb, tükrözni kellett a képet.
 
Titanic_drawning
 
9. Több pénzbe került a film gyártása, mint a hajóé. A mozi 200 millió dollárból, a hajó 7.5 millió dollárból készült – de ha az inflációt beleszámoljuk, akkor is csak 150 millióba.
 
10. Az utolsó ruha, amelyet Kate Winslet a filmben visel, úgy lett kitalálva, hogy vizesen éppolyan jól nézzen ki, mint szárazon.

11. Abban a jelenetben, amelyben Jack és a barátja a hajó orrán állnak, és Leonardo DiCaprio elkiáltja magát: „I’m the king of the world!” ("Én vagyok a világ ura!"), ez a mondat szintén improvizált:


 
12. A zeneszerző James Horner 36 órányi anyagot nézett meg a komponáláshoz.
 
13. A film vége felé, amikor Jack találkozik Rose-zal a nagy lépcsőn, az óra 2:20-at mutat. A hajó a valóságban pontosan ekkor kezdett süllyedni.
 
14. Molly Brown szerepére szóba jött még Barbra Streisand és Reba McEntire, de végül Kathy Bates játszotta el.
 
15. A legdurvább: még Madonnára is gondoltak Rose karakterének kapcsán. Mi lett volna, ha Tom Cruise és Madonna játssza el a szerelmespárt Leonardo DiCaprio és Kate Winslet helyett?!
 
Madonna_C
 
16. A Titanic a tizedik film volt, amit  James Cameron rendezett, de ez volt az első, amelyben nem használtak vagy említettek nukleáris fegyvereket.
 
17. A mellékszereplők és statiszták három órányi előadást ültek végig, amely a korabeli (1912-es) modorról és viselkedésről, hogy még eredetibb legyen az összkép. (Bár azt hozzá kell tenni, hogy kesztyűs kézre nem illik kézcsókot adni.)
 
Titanic_etiquette
 
18. Gloria Stuart volt az egyetlen túlélő, aki részt vett a film elkészítésében.
 
19. A Titanic volt az első film, amelyben két olyan embert jelöltek Oscarra, akik ugyanazt a személyt játszották: a fiatal és az idős Rose-t.
 
Titanic_Rose_2
 
20. A filmbeli óceán a valóságban egy alig egy méter mély medence volt.
 
21. Hogy úgy nézzenek ki, mint ha tényleg megfagyott volna rajtuk a víz, a színészekre olyan port tettek, amely vízzel érintkezve kristályos formájú lett. Ezenkívül waxot használtak a szereplők haján és ruháin a csillogó, fagyott látványért.
 
Titanic_freeze
 
22. A filmben több mint 150 karakter a hajó egykori utasainak nevével és történetével jelent meg.
 
23. Az egész moziban 100 olyan rész van, amelyben több mint 1000 statiszta szerepel.
 
24. A Titanic volt az első film, amely a legjobb betétdal Oscar-díját elnyerte úgy, hogy nem volt musical. De a fordítva is volt már: az 1944-es A magam útját járom és az 1958-as Gigi a legjobb film Oscar-díját vitték haza, pedig musicalek voltak. Vigyázat: ha az alábbi videóra kattintasz, tuti, hogy legalább egy napig nem tudod kiverni a fejedből! (De lehet, hogy zsepire is szükséged lesz...)


 
25. A filmet 14 Oscarra jelölték, és ezzel rekordot állított fel.
 
A Harcosok klubjáról mindent tudsz? Az összeállítást itt találod.
 
 
Forrás: buzzfeed.com
 

Kommentek