Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Az eddigi legjobb Marvel-film? Amerika kapitány - A tél katonája kritika

Az eddigi legjobb Marvel-film? Amerika kapitány - A tél katonája kritika

A második világháborúban szuperkatonává alakított Steve Rogers kapitány még mindig a modern világba való beilleszkedéssel küzd, de hamarosan nagyobb problémával találja magát szemben: a Tél katonája nevű szovjet szuperügynökkel.

Amcsik versus szovjetek? Úgy tűnik, gyorsan reagál az amerikai filmipar a jelenkor formálódó hidegháborús helyzetére a hazafias eszmények kvintesszenciájaként számon tartott képregény szuperhős bevetésével. De nem ilyen egyszerű a képlet, jóval szofisztikáltabb forgatókönyvvel van dolgunk. Amerika kapitánynak elsőként az okoz problémát, hogy a három, hamarosan földkörüli pályára állítandó amerikai hadiűrhajó képes egy gombnyomásra akár többmillió ellenséges célpontot bemérni és kiiktatni. Szembetaláljuk magunkat a jó öreg kérdéssel: ki dönti el és mi alapján, hogy ki az ellenség?  Béna nevű főhős ide vagy oda, aki csípőből ostoba propagandának vagy felejthető kis popcornmozinak minősítené ezt a darabot, az nagyon meg fog lepődni. Bármennyire is amerikai és szuperhősös, a Nagy Testvér figyelő szemeire, a mindent behálózó és figyelő kamerarendszerre mutat rá, ami nagyon is valós.
 
Amerika kapitány A tél katonája
Samuel L. Jackson keményebb a betonnál is. Fotó: Forum Hungary
Az Amerika kapitány - A tél katonája, ahogy kell, elképesztő akciójelenet-felhozatallal dolgozik: masszív autósüldözések, kaszkadőrös attrakciók, látványos robbantások, leamortizálódó épületek váltják egymást percenként. Különleges pillanatok, amikor a békefenntartó szervezet, a S.H.I.E.L.D. vezetőjét, Nick Fury-t (Samuel L. Jackson) minden oldalról telibe kapják biztonságosnak hitt páncélautójában, Rogers pedig egy vicces és feszes üvegliftes jelenettel bizonyítja fittségét a nagyérdeműnek. És ezek még nem is az igazi nagyjelenetek.
 
Amerika kapitány A tél katonája
Robert Redford állítólag azért vállalta a szerepet, mert unokái nagy Marvel-rajongók. Fotó: ForumHungary
 
A film első félórája egy túszszabadítást mutat be egy műholdhordozó hajón, ezt követi a fő cselekményszál kibontakozása, ami gyakorlatilag egy politikai thriller és kémfilm felturbózva a hihetetlen mennyiségű és minőségű akcióval. A történet duplafenekű, csavaros, a párbeszédek pont annyi lazák, amennyire kell. Chris Evanst hiába próbáljuk megint utálni, nem lehet. Az első Amerika kapitány-filmben vagy a Bosszúállókban kissé súlytalan Evans itt sokkal emberibb és tökösebb, mint valaha, köszönhetően annak, hogy kitör belőle a renitens. Natasha Romanoff/Fekete Özvegy szerepében Scarlett Johansson hozza a szinte zavarba hozhatatlan szupernő formát, de végre valamit a múltjáról is megtudunk.
 
Amerika kapitány A tél katonája
A tél katonája pont eléggé hidegrázós. Fotó: ForumHungary
 
Robert Redford Pierce minisztere elég erőteljes, és kifejezetten szellemes döntés volt felkérni a szerepre, életműve tükrében. Samuel L. Jackson keményebb a betonnál, de most először kerül ő is életveszélybe, kap cserébe egy poénos utalást a Ponyvaregényre. Anthony Mackie az új szereplő, a légi csatákra kiképzett Sólyom szerepére tökéletes választás, és Sebastian Stan is pont annyira hidegrázós acélkarjával a szájkosaras Tél katonájaként, amennyire kell - és szerencsére történetét azok is érteni fogják, akik nem látták az előző filmet. A borzongáshoz pedig Henry Jackman háttérzenéje is sokat hozzátesz. 
 
Összefoglalva: megeshet, hogy elkészült az eddig legjobb Marvel képregényfilm.
 
- bio -
 

Kommentek