Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Oroszországban büntetnek A Wall Street farkasáért

Oroszországban büntetnek A Wall Street farkasáért

2014. 04. 09.

Öt orosz mozihálózatot bírságoltak meg több mint 4 millió rubelre (kb. 25 millió forint), mert vetítették A Wall Street farkasát. És a törvény tiltja az illegális drogok reklámozását. Érted.

A The Moscow Times szerint az ügyet a Kábítószer-Ellenőrző Szövegségi Szolgálat hozta fel a novoszibirszki mozihálózatok ellen (Novoszibirszk Szibéria nem hivatalos fővárosa, Oroszországban a harmadik legnagyobb, másfél millió lakosú város).
 
Az Itar-Tass hírügynökség közleménye szerint tíz moziról van szó, amelyek A Wall Street farkasának vetítésével droghasználó szubkultúrát mutattak be, és a drogok használatát promotálták. A Kinoalliance, az orosz mozi- és színházhálózatok egyesülete elítélte az akciót, és kiadott egy közleményt, amely szerint a Kábítószer-Ellenőrző Szövegségi Szolgálatnak az illegális droghasználat ellen kellene harcolnia ahelyett, hogy állítólagos drogpropagandával vádolják a filmeket.
 
Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasának munkálatai közben
Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasának munkálatai közben - Fotó: Europress Fotóügynökség
 
A mozihálózat valószínűleg meg fogja fellebbezni a döntést, mivel A Wall Street farkasának vetítését az orosz Kultúrminisztérium már jóváhagyta. „A minisztérium felelőssége, hogy a film tartalmának elbírálása után engedélyezi-e a forgalomba hozatalt” – mondta Yelena Dmitriyeva, a Kinositi mozihálózat igazgatója. Oroszország más területein viszont szó sincs a mozik büntetéséről, mivel ott senkinek semmi kifogása nem volt az egész ellen. Az öt Oscarra jelölt film – amely végül egyetlen díjat sem kapott – eddig is parázs vitákat váltott ki a drogos-partizós-szexuálisan szabados brókerélet bemutatása miatt. Sőt, állatvédő szervezetek is felemelték a hangjukat, mert az egyik jelenetben egy csimpánz látható – és szerintük az állat visszafordíthatatlan pszichológiai károsodát szenvedett, amiért rákényszerítették a szerepre.

Mindenesetre az biztos, hogy A Wall Street farkasát még sokáig nem fogjuk elfelejteni – ha máshogy nem, úgy emlékszünk majd rá, hogy egy újabb film volt, amiért Leonardo DiCaprio nem kapott Oscart.
 
Forrás: theguardian.com
 

Kommentek